Birçok insan bazı dönemlerde gece uykuya dalmada güçlük yaşayabilir. Uykuya dalmada güçlük kişinin hayatında yaşadığı stresten dolayı, ruhsal sorunlar veya fiziksel rahatsızlıklardan herhangi biri yokken yaşanabilir. Hayatın belli dönemlerinde kısa süreli uykuya dalma problemi sorun yaratmayabilir ancak bu süre uzadığında uyku yoksunluğuyla birlikte günlük yaşamı etkileyen, depresif duygu durumu ve dikkat ve odaklanma güçlükleri ortaya çıkabilir. Uyku yoksunluğu uzun vadede obezite, diyabet ve kalp krizi riski gibi birçok sağlık problemiyle ilişkilendirilmiştir.

İnsomnia, uykuya dalmakta ve uykuya devam etmekte zorluk veya uyku sürecinin dinlendirici olmaması gibi problemler olarak tanımlanabilir. Yetişkin bireylerin %10-15’inin devamlı ve ciddi uykusuzluk belirtisi oldukça yaygındır. Bu durum ilerleyen yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Bireylerde uyku yoksunluğu, bilişsel ve psikomotor performans kaybı, yaşam kalitesinin düşük olması, sağlık sorunları, iş yükünde artış, iş ve okulda devamsızlık artışı, duygudurum bozuklukları ve madde kullanımı ile ilişkilidir.

Uykusuzluğun Temel Belirtileri;

-Kişilerin sosyal, akademik, iş ve günlük işlevselliğini bozan uykusuzluk hali

-Minimum 3 aylık periyot içinde haftada en az 3 gece uykuya dalmada güçlük ve gecede en az 3 kez uyanma ya da sabah çok erken kalkıp uyuyamama durumu

Eğer bu konuda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bir uzmandan yüz yüze veya online terapi ile destek alabilirsiniz.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ARZU ARMUTLU

0505 678 27 70