Sabah yataktan yorgun mu kalkıyorsunuz? Gün ortasına doğru kolunuzu kaldıracak haliniz kalmıyor mu? Azıcık iş yapmak veya yol yürümekle bile bacaklarınızda ağrılar mı oluyor?

Stres ve sıkıntı bazen kişide altta yatan fiziksel hastalığın oluşturacağından çok daha fazla ağrı duymasına neden olabilmektedir. Örneğin zorlanma sonucu hafif bir kas yırtığına bağlı bacak ağrısı olan hasta, bu ağrıyı çok düşünür, dikkatini sürekli bu ağrıya verirse ağrı daha şiddetli hale gelir ve uzun süreli olur.

Psikosomatik ağrılar, tıbbi olarak bir açıklaması olmayan ancak fiziksel olarak varlığını hissettiğimiz bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı gibi rahatsızlıklardır. Psikosomatik ağrılar, psikoloji kaynaklı ağrılardır.Her duygunun kendine özgü sinyalleri vardır, olumsuz bir durum gerçekleştiğinde, negatif duygular hissedilebilir ve bu negatif duyguların yaydığı negatif sinyaller hücrelere, dokulara ve organlara zarar verebilir, bu bölgelerde ağrı hissedilmesine yol açabilir.

Ağrılar kaygıya, kaygılar ise ağrıların daha da şiddetlenmesine neden olabilmektedir. Bu durumda hastanın içinden çıkamadığı bir kısır döngüye sebep olur. Ağrınız ne kadar kötü olursa olsun yanlış tedavi onu daha kötü hale getirebilir. Ağrının psikolojik boyutu hiçbir zaman ihmal edilmemelidir ve bu konuda psikolojik destek alarak ağrınızın, sosyal yaşantınız ve aktiviteleriniz üzerinde oluşturduğu negatif etkilerle başa çıkmanızı kolaylaştırabilir. Bilişsel davranışçı terapi ağrı tedavisinde sık kullanılmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.