Dikkat eksikliği olan çocuklar eşyalarını ve oyuncaklarını kaybedebilirler veya unutabilirler. Düzensizdirler ve ayrıntılara dikkat etmezler. Genellikle sıkıldıkları için uğraştıkları işi bırakırlar ve işleri yarım kalır. Günlük aktiviteleri anımsamakta güçlük çekerler. Olayları planlamak ve sürdürmek onlar için zordur. Karşılarındaki insanları dinliyor gibi olsalarda konuşmaları takip etmekte güçlük çekerler. Dikkat eksikliği genellikle hiperaktivite ve dürtüsellik ile birlikte ortaya çıkar.

Belirtileri;

Ortama ve sonuçlarına göre davranışları düzenlemek ve yönlendirmekle ilgili bir sorundur.

Bunu yaparsam ceza alırım gibi sonuç odaklı düşünmezler

Davranışlarının ortama uygun olup olmadığını düşünmezler

Söylediklerinin karşılarında bulunan insanlarda nasıl etki ettiğini düşünmezler

Yapmaları ve yapmamaları gereken şeyleri bilirler fakat uygulayamazlar.

Kuralları bilir ve açıklarlar ama düşünmeden hareket ettikleri için bildiklerini uygulayamazlar

Bu davranışlar bilerek yapılan ya da kurallar önemsenmediği için yapılan davranışlar olarak nitelendirilse de gerçekte öyle değildir.

Aileler Nelere Dikkat Etmeli

Ailenin vereceği destek çocuğun kendine olan güveninin gelişmesine ve bir sonraki problemi çözmek için daha cesaretli olmasına yardımcı olur. Unutulmamalıdır ki; çocuklar ebeveynlerinden öğreneceği ve aynalayacağı bilgiler dahilinde kendi benliğini oluşturur.

Çocuk çok sık unutkanlık yaşaybilir ve normaldir. Çocuğun unutmaması için stratejiler geliştirilebilir. Dikkat eksikliği olan çocuklar düzenli ve yapılandırılmış ortamlarda rahat hareket eder ve daha kolay öğrenirler. Çocuğun dikkat eksikliğinden kaynaklanan davranışları kasten yapmadığı unutulmamalıdır.Çocuğun başarılı ve doğru davranışları ödüllendirilmeli, çocuğun yanlış davranışlarını cezalandırmaktan kaçınılmalıdır.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ARZU ARMUTLU

0505 678 27 70