Merhabalar değerli okuyucular. Bu hafta köşemizde son zamanlarda yaşanan çok tartışılan yasalardan biri olan 6284 sayılı yasadan ve genel özelliklerden bahsettik.

Yasadan bahsetmeden önce şiddet kavramını açıklamak gerekiyor gerekiyor. Özellikle son zamanlarda görülen şiddet olaylarının mağdurlarının kadınlar olduğu yadsınamaz bir gerçek. 1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi adlı bir bildirge çıkarılmıştır. Bu bildirgede kadına karşı şiddet ‘’ “İster kamusal, isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara cinsel, fiziksel, psikolojik, acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem, uygulama ya da bu tür eylemlere tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma.”olarak ifade edilmiştir.

Görüldüğü üzere şiddet kavramı toplumda ilk akla gelen fiziki veya cinsel şiddet ile sınırlı tutulmamış ve acı ve ıstırap veren ya da verebilecek psikolojik, cinsiyete dayalı diğer hareketler, tehdit zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma da şiddet olarak tanımlanmıştır.

Ülkemizde de bu konuda hukuki olarak yapılan düzenlemeler bulunmakta olup son dönemde özellikle şiddetin yaşanmasından önce şiddetin önlenmesi için bir kanun çıkarılmıştır. Bu kanunun amacı genel olarak adından belirtildiği üzere aile yapısının korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesidir. Yani kanunun içerdiği tedbirlerin pek çoğu yaşanan şiddetin cezalandırmaktan çok olası yaşanabilecek bir şiddeti önleme amacı içermektedir.

Kanunun adı ‘’ Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ‘’ olup , bu yasal düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Mart 2012'de kabul edilen ve 20 Mart 2012'de T.C. Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu kanun metni içerisinde amacını şu şekilde açıklamaktadır. ‘’ 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenler. ‘’ 6284 sayılı kanunda yer alan tedbir kararlarını ilgilinin talebi üzerine hakimden, mülki amirden veya kolluk birimlerinden talep edilebilmektedir. Bahsi geçen tedbir kararlarını somut duruma göre kişinin talebine istinaden süresi uzatılabilir, şekli değiştirilebilir ya da tamamen kaldırılmasına karar verilebilmektedir. Şiddete maruz kalan kişilerin başvurabileceği diğer kurumları şöyle sıralayabiliriz; Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri, Kolluk Birimleri, Jandarma Karakolları, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, ALO 183 Sosyal Destek Hattı’dır.

Yine şiddet olaylarının mağdurlarının daha çok kadınlar olması nedeniyle hukuki olarak düzenlemeler yapılmış ve 27.05.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklikler kapsamında kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi nitelikli hal sayılmış ve bu suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet olarak belirtilmiştir. Yine kasten yaralama suçunun, işkence suçunun, eziyet suçunun, tehdit suçunun mağdurunun kadın olması halinde cezanın alt sınırı için düzenleme yapılmış cezalara indirim yapılmasının önüne geçilmiştir.