Helikopter ebeveynlik; kendi hayatından daha fazla çocuğunun hayatına odaklanan, çocuğun ihtiyacı olmadığı konularda bile yardım etmeye çalışan, çocuklarının çözebileceği sorunları onlar adına çözen, müdahaleci, kontrolcü ve mükemmeliyetçi anne baba tutumlarına sahip ebeveynler için kullanılan bir terimdir. Helikopter ebeveynler sürekli olarak çocuklarını gözlemlerler, 7/24 çocuklarından bahsederler. Her türlü aksaklığı düşünerek önceden önlem alırlar.

Çocukların geleceğe dair hedeflerini belirleme, çocuğun yapabilecekleri sorumlulukları kendisi gerçekleştirme, onlar adına kararlar almave çocukların karşılaştıkları sorunları onlar için ortadan kaldırma kar küreyici/ helikopter ebeveyn davranışlardır. Genellikle tek çocuklu veya az çocuklu ebeveynler çocukları için sürekli kaygı duyabilmektedir.

Helikopter ebeveyne sahip çocukların davranışlarında ön plana çıkan bazı durumlar vardır. Bunlardan birincisi, çocuk sürekli gözetim altında olduğundan strese girebilmektedir. İkincisi, aşırı denetlenen çocuk üstünde baskı hissetmekte ve ebeveyni yönetmeye başlayabilmektedir. Son olarak ise çocuk sürekli onaylanma ihtiyacı içinde olduğundan karar almada güçlük yaşamakta ve tek başına karar alırken bocalamış hissedebilmektedir. Bu durumlardan hiçbiri çocukta sağlıklı büyümeyi desteklememektedir.

Ebeveynler çocuklarını yetiştirirken çocuklara yapabilecekleri sorumlulukları vermeli ve onları belli sınırlar çizerek özgür bırakmalıdır. Ebeveynler çocuklar adına sorunları çözdüğü sürece çocukta problem çözme becerisi gelişmemektedir, çocuğun problemlerle karşılaşmasına izin verilmelidir. Çocuğun karşılaştığı problemlerde anne baba paniklemeden çocuğun sorunu çözme sürecindeki uğraşlarına sabır göstermelidir. Her problemi çözmesi beklenmemeli ve sonrasında yaşanılan hayal kırıklığı, üzüntü, bocalama gibi duyguların normal olduğu kabul edilmelidir.

Yukarıda sayılan özellikler sizde bulunuyorsa, helikopter ebeveyn olma ihtimaliniz yüksek demektir. Duygusunu yaşamayan ve yönetemeyen çocuklar yetiştirmek istemiyorsanız, kişilik gelişimine faydasından çok zararı olan bu ebeveynlik modelinin aile terapisiyleolumsuz yanlarının en aza indirgenmesi mümkündür. Siz de bu olumsuz yanları en aza indirgemek istiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

0505 678 27 70