Kişinin kendi gerçekliğini ya da akıl sağlığını sorgular düzeyde ruhsal olarak manipüle etme olarak ifade edilir. Psikolojik manipülasyona maruz kalan kişiler zamanla yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünür, alınganlık düzeyi artar ve kendini suçlu ve yoksun hissederler. Psikolojik manipülasyonu uygulayan kişi, manipüle ettiği kişi üstünde hakimiyet kurmayı ve kontrolü sağlamayı amaçlamaktadır.

Gaslighting’e maruz kalan kişiler zamanla kendilerinden şüphe etmeye başlarlar. Bu kişiler, maruz kaldıkları manipülasyondan kendilerinin sorumlu olduğunu düşünürler ya da maruz bırakan tarafından böyle düşünmeye mecbur bırakılırlar. Yaşanan bu ruhsal manipülasyondan sonra mağdurlar benlik algısını ve öz kimlik duygusunu kaybetme derecesine ulaşabilirler.

Gaslighting’i Kim uygular ve En Sık Kullandığı Yöntemler Nelerdir?

Otoriter konumdaki kişi kendisinden yaş olarak veya konum olarak küçük seviyede gördüğü kişilere uygulayabiliyor. Karı-koca, anne/baba- çocuk, patron-çalışan ilişkilerine görülebiliyor.

  • Mağduru dinlemezler ve değersiz hissettirirler
  • Düşüncenin aksini savunup sorgulamaya sebep olurlar
  • Yaşanan aynı olayları farklı farklı anlatıp kafa karışıklığına sebep olurlar
  • Duygu sömürüsüyle suçluluk hissettirirler
  • Toplum içinde veya yalnızken kişiyi aşağılamaya çalışırlar
  • Yaptıklarını inkâr ederler, başkalarını referans olarak gösterip kendisinden şüphelenmesini sağlarlar
  • Suçlamanın ardından şefkatle yaklaşıp kafa karışıklığına sebep olurlar
  • Gaslighting uygulayan kişiler; aşırı duygusalsın, çok kırılgansın, beğenmiyorsan neden benimlesin, ben öyle söylemedim, konuları çok fazla büyütüyorsun, sinirle söylediğim sözlerdi gibi ifadeler kullanırlar.

Yukarıda bahsedilen duruma benzerlik gösteren olaylar yaşadığınızı düşünüyorsanız, özgüveninizin azaldığını hissediyorsanız, kendinizi artık değerli hissetmiyorsanız, yaptıklarınızdan suçluluk duyuyor ve yetememe duyguları hissediyorsanız, karar verirken karşı tarafa bağımlı olduğunuzu hissediyorsanız gaslighting mağduru olabilirsiniz. Öncelikli olan yaşadığınız durumun farkında olmanızdır. Bu durumda kişiler öz benliğine ve gerçekliğine dair şüphe içinde kalsalar da ilişkide kalmaya devam etmek ve ikinci bir şans vererek durumu düzeltmeye çalışmak isteyebilirler. Ancak duygusal manipülasyon içeren bir ilişkiyi devam ettirmek sorunun çözümünü sağlamayacaktır. Siz bu durumu yaşıyor ve problemli ilişkiyi sonlandırmakta güçlük çekiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ARZU ARMUTLU

0505 678 27 70