Anadolu’da zorluklarla ayakta kalma mücadelesi veren gazete, dergi ve mecmuaların yanı sıra radyo ve televizyonlar da aynı çilelerle büyüme gayretinde yayın hayatına devam ediyorlar. 4 radyo ve televizyonu, 2 günlük yerel gazetesi ve 1 dergisi olan Karaman’da şimdilerde bu zorluklar karşısında yalnız 3 radyo yayını ile 6 adet gazete yayın hayatına devam etmekte, 2 veya 3 ayda bir Karamanname isminde bir dergi yayınlanmaktadır.

Karaman’da gazeteciliğin geçmişten bugüne geldiği sürece değinmem gerekirse Karamanlıları ilk yerel gazete ile tanıştıran rahmetli büyüğümüz araştırmacı-tarihçi Durmuş Ali Gülcan’ın da Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yaptığı İLERİ KARAMAN Gazetesidir. 1955 yılından itibaren Mangırcı kardeşlerin çıkarmış olduğu UYANIŞ GAZETESİ, Sadi Göncü, Hüsnü Göncü ve Mahir İba’nın yayınladıkları KARAMAN ve HÜR KARAMAN Gazeteleri, 1960’lı yıllarda benimde Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlendiğim Dr. Mehmet Armutlu tarafından yayınlanan KARAMAN’IN KOYUNU Gazetesi, Sıtkı Soylu’nun mesul müdürlüğünü yaptığı YENİ KARAMAN isimli gazeteler 1970’li yıllara kadar el değiştirerek yayın hayatlarına devam etmişlerdir. 1955’li yıllarda Mangırcı ailesi tarafından kurulan UYANIŞ GAZETESİ’de el değiştirerek Ahmet Küçükcicibıyık ile yayın hayatına devam etmektedir. Anadolu basının ilk basın kartına sahip olan Cemile Yavuzaslan tarafından 14 Şubat 1977 tarihinde kurulan ve bizim için çok kıymetli olan KARAMAN’IN SESİ Gazetesi 45 yıldır istikrarlı bir şekilde yayın hayatına devam etmektedir. Karaman’da tek bayan gazete sahibi Cemile annemiz sonrasında yayın hayatına devam eden Karaman’ın Sesi Gazetesi değerli hocamız Medeni Yavuzaslan ve Yavuzaslan ailesi ile zorlu şartlarda yayın hayatına devam etmektedir.

1989 yılında il olduktan sonra Karaman’da basının ne kadar değerli bir kuruluş olduğu anlaşılmasına rağmen zamanla zorluklar ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle yerelde yayın yapan kanallarımız yayınlarına ara vermişlerdir. Ülke genelinde sayıları binin üzerinde olan gazetelerin sayısı yaşanan zorluklarla beraber binlerin altına inmiştir.

Anadolu’da gazeteleri ve diğer yayın organlarını bir nebze de olsa ayakta tutan resmi ilan ve reklamlar olmakla birlikte çıkarılan bazı kanunlar karşısında zorluklar da baş göstermiştir. Resmi ilan ve reklamlarda yaşanan düşüş, yasal zorunluluklar gibi nedenler Karaman yazılı basınını bir araya getirmiş ve günlük olarak çıkan gazetelerimiz hafta 3’er gün yayın hayatına devam etme kararı almışlardır.

Yıl 2012 günlerden 09 Kasım. Karaman’da bu sektörde çekirdekten yetişme bir isim olan Senem YAVUZASLAN şahsında yeni bir yayın organı hayata kazandırıldı. Şu an okumuş olduğunuz ve bin bir zorluklarla çıkarılan yerel gazetelerden bir tanesi olan KGRT KARAMAN Gazetesi bugün 9 yaşında. Yazı İşleri Müdürlüğünü Fatma Yavuzaslan, sayfa editörlüğünü Sevim Adalı ve muhabirliğini Selahaddin Güldeste’nin yaptığı KGRT KARAMAN Gazetemiz ile uzun ömürlü olmasını temenni ederim.

Karaman basın hayatına ve devamına öncü olan ve de yaşatılmasında büyük katkıları bulunan emekli öğretmen MEDENİ YAVUZASLAN’A da çok teşekkür ederim. İyi ki varsın.