Şanlıurfa; eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Gastronomi şehirlerimizden bir tanesidir. Komşu illeri; Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır olmasından dolayı da herkültürden lezzeti tadabileceğiniz bir şehir.

Hz. İbrahim’in ve Kral Nemrud’un hikayelerine konu olmuş şehirdir. Urfa’ya gitmişken sadece gastronomi seyahati değil; kültür ve tarih seyahati de yapmamak olmazdı.

Mistik havası ve farklı atmosferi ile kendine hayran bırakan şehirlerden biri olan Urfa’da gezdiğim başlıca yerler;

Göbeklitepe; Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da bir anda ilgisini çeken ve yeni yeni gün yüzüne çıkan saklı hazineleri ile adından söz ettiren, Dünya üzerindeki en eski tapınağın bulunduğu yer olan Göbeklitepe tarihin en büyük ibadet yeri unvanına sahip. M.Ö. 10.000 yılında yapıldığı öngörülen Göbeklitepe; 2011 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Gezilmesi gereken yerler listesinin başında yer alması gerekir.

Balıklı göl; Şanlıurfa’nın en önemli simgesel yerlerinden biridir. Hz. İbrahim’in hükümdar Nemrut tarafından ateşe atılırken düştüğü yer olarak biliniyor. Ateşin suya, odunların ise balığa dönüştüğü bu büyüleyici alandaki göl ve balıkların da kutsal olduğuna inanılıyor.

Halfeti (Saklı Cennet): Birecik Barajı suları altında kalan Halfeti, tekne ile gezilmesi gereken yerlerden. M.Ö. 885 yılına dek uzanan köklü bir tarihe sahip yerleşim yeri, ayrıca ülkemizde siyah gülün yetiştiği tek yer olma özelliği taşıyor. Gittiğinizde muhakkak siyah gül kolonyalarından almanızı tavsiye ederim.

Hz. İbrahim Mağarası; Hz. İbrahim’in doğduğu ve 7 yaşına kadar yaşadığı mağara. Mağara bölgesinde bir çok hastalığa şifa olduğu söylenen sudan şifa niyetine diyerek içtim.

Bunun yanı sıra; Hz. İbrahim’in makamından dolayı, Makam Camii de olarak bilinen Halîlürrahman Camii, Urfa Kalesi, Gümrük Hanı, Arkeoloji ve Mozaik müzesi , Harran Kümbet evleri gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Urfa’da konaklamak için konaklar mevcuttur onları tercih ederseniz hafta sonları sıra gecesi programlarına denk gelirseniz harika olur. Ben seyahatim esnasında Şehrazat konağını tercih ettim, memnun kalmıştım. Tercih önceliğim; konfor ve hijyen olsa da, sıra gecesi programının olmasıydı.

Sıra gecesi; arkadaş gruplarının haftada bir kez sıra ile yaptıkları sohbet ve müzik icra edilen, geleneksel Urfa mutfağından örneklerin ikram edildiği; yüzük fincan ve tolaka gibi oyunların oynandığı gecedir. Genelde kış aylarında yoğun yapılmaktadır. Geceye genç yaşından itibaren katılanlar Urfa gelenek ve göreneklerini, müzik kültürünü, örf ve adetlerini, saygı ve dayanışmayı öğrenmektedir. Sıra gecelerinin olmazsa olmazları çiğ köfte, mırra, şıllık tatlısıdır.

Urfa’ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin arasında;

Urfa kebabı, duvaklı pilav, borani çorbası, patlıcan kebabı (Birecik), haşhaş kebabı, keme kebabı, arap lebeni vs.

Ben seyahatim esnasında; Cevahir Han Restaurant, Taş Saray Restaurant, Altın Lokantası, Sümer Lahmacun Pide ve Kebap Salonu, Paflar Ciğer, Dervişoğlu Ocakbaşı, Birecik’te Kebapçı Cevdet, Tatvera Kahvaltı ve Künefe Kebap Restauranta gitmiştim. Tattığım lezzetlerden çok memnun kalmıştım.

Deprem felaketinde vefat edenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sağlık ve sabırlar dilerim.

Eski günlerine en kısa zamanda tekrar kavuşman dileğiyle Şanlıurfa’m …