Ne yazık ki birçok açıdan cennet olan vatanımız ne yazık ki deprem riski yüksek bir ülke. Bu acı gerçeği 6 Şubat 2023 tarihinde gece saat 04:17’de Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi merkezli 7.4 şiddetinde ve yine 6 Şubat 2023 tarihinde saat 13:24’ de Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi merkezli 7.6 şiddetli depremler ile bir kere daha yaşadık. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sevenlerine sabırlar, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar versin. Enkaz altında olan vatandaşlarımızın tamamına en kısa sürede sağ salim çıkmalarını ve sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum…

Bu hafta köşemizde deprem sonrası sıkça gündeme gelen, aslında gündem olması için de böyle elim olayların yaşanması gerekmeyen bir konuyu ele alacağız: KORUYUCU AİLE OLMAK.

KORUYUCU AİLELİK NEDİR?

Koruyucu ailelik aslında bazı nedenler ile bakımları ailesi tarafından sağlanamayan çocukların ihtiyaçlarının devlet ile koordineli bir şekilde koruyucu aileler ile paylaşılarak giderildiği bir düzenlemedir. Bu düzenlemeye göre koruyucu ailenin asıl görevi çocuğun ihtiyacı olan sıcak ve sevgi dolu aile ortamını çocuğa sağlamaktır. Bu aile ortamı ile amaçlanan özellikle çocuğun fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimine destek hatta ortak olmaktır. Çünkü çocuklar masumdur ve kendi haklarını savunamayacak ve gelişimlerini sağlamayacak durumdadır. İşte koruyucu ailelik müessesi de tam da bu durum düşünülerek düzenlenmiştir.

KORUYUCU AİLE OLMANIN YASAL DAYANAĞI

Koruyucu aile olmanın yasal dayanağı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’muzun 347. Maddesi ve 2828 sayılı Sosyal HizmetlerKanunu’nun 23. Maddesidir. Yine Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocukların devletten özel olarak koruma ve yardım görmesi hakkına sahip olduğu belirtilmektedir.

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Koruyucu aile olmak için evli ya da bekâr olmak gibi bir şart bulunmamaktadır. Ancak bekâr kişi koruyucu aile olmak istediğinde akraba ilişkilerinin iyi olması ve çocuğun ebeveyn yoksunluğu hissetmeyecek olması şartı aranmaktadır. Önemli olan çocuğun ihtiyacı olan aile ortamı ve sevginin verilmesi, anlayışlı, iş birliğine açık, olgun ve kişinin ebeveynlik becerilerine sahip olmasıdır.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Koruyucu aile olmak isteyenler evli olmaları halinde eşleri ile birlikte, bekâr olmaları halinde şahsen e-devlet üzerinden ya da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Başvuru ile birlikte görevliler tarafından, koruyucu aile adaylarına; koruyucu ailelik ile ilgili olarak bilgiler verilir. Koruyucu aile olmaya kesin karar verildikten sonra, yetkililer ile aile adayı arasında görüşmeler yapılır. Bu görüşmelerin amacı, ailenin koruyucu aile olma niteliklerine sahip olup olmadığının yetkililerce incelenmesidir. Koruyucu aile adayları pek çok açıdan incelenmektedir. Bu incelenmenin ana konuları; Aile üyelerinin nitelikleri, sağlık ve adli sicil durumları, evde yaşayan diğer aile üyeleri, adayların iş ve ekonomik durumları, evlilik ilişkileri, sosyal yaşam ilişkileri, çocuklu yaşam becerileri, koruyucu aile hizmetine bakış açılarıdır.

Bu inceleme sonucunda sosyal çalışma görevlisi bir rapor düzenleyerek görüşünü bildirir. Görüşün olumlu olması halinde aile adaylarında gerekli bir takım belgeler ister. Belgelerin tamamlanması ve görüşün olumlu olması durumunda bir sonraki aşama olan çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirme işlemlerine geçilir.

Koruyucu aile olma sürecinden kısaca bahsettik. Detaylı bilgi için ilimiz Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurularak bilgi alınabilir.

Sevgili okuyucular bu yazımızda genel itibari ile koruyucu aile olmaktan ve başvuru sürecinden bahsettik. Ülkemizin zor zamanlardan geçtiği bu günlerde bütün vatandaşlarımız adeta seferber olarak afet döneminin en az zararla atlatılması için çabalamakta. Ancak koruyucu aile olmak adı üstünde bir aile olma süreci. Ve bu sürecin en önemli ve tek amacı ihtiyacı olan çocuklarımıza aile ortamı ve sıcaklığını sunabilmek. Bu süreç için sosyal medyada bir çok vatandaşımızın çok gönüllü davrandığını görmek gerçekten çok güzel ancak bu süreç uzun ve gerçekten meşakkatli. Koruyucu aile olduktan sonra, vazgeçilmesi halinde; koruyucu aile olma süreci gibi, koruyucu ailenin sonlandırılması için de bir süreç gerekmektedir. Bu sürece çocuğun hazırlanması için bir uygulama planı bulunmaktadır ve çocuğun koruyucu aileden geri alınması için hazır olması gerekmektedir. Yani koruyucu aile olmak her ne kadar güzel olsa da büyük bir sorumluluktur, bu nedenle doğal afetlerden sonra bir anlık yardım etme hissi ile değil, koruyucu aile olmaya ilişkin olarak kişi veya kişilerin aile olmanın bütün yönlerini düşünmesi ve ciddi bir karar alarak başvurması gerekmektedir.

Yazımızı bitirirken tekrardan ülkemizin tarihindeki en büyük afetlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın mekânının cennet olmasını diliyorum.

Enkaz altında kalan vatandaşlarımızın en kısa sürede sağ salim çıkmasını, yaralı olan çocuk-genç-yaşlı fark etmeksizin bütün afetzedelere rabbim şifa versin..

Bu süreçte maddi-manevi yardımlarını esirgemeyen bütün güzel yüreklere, sahada enkaz altındaki vatandaşlarımızı çıkarmak için canla başla çalışan görevlilere, kolluk kuvvetlerine, zarar görenlerin tedavisi için gerek enkazlarda gerek hastanelerde canla başla çalışan bütün sağlık personellerine, yurtdışından gelen ve sanki kendi vatandaşlarını kurtarıyormuşçasına çalışan bütün kimlik olarak yabancı ancak kalpleri bizden olan görevlilere, arama kurtarma için eğitilmiş ve enkaz alanlarında bir çok canın kurtarılmasını sağlayan dilsiz dostlarımıza, deprem bölgesinde olmasak da yardım yapmak için adeta yarışan Karaman halkına kendim, internet sitemiz ve gazetemiz adına teşekkürü bir borç biliyorum. Allah tekrarını yaşatmasın...