Aynı açıdan çekilmiş iki fotoğraf karesi. Bu iki fotoğraf iki gün arayla çekildi. Mekân, Aktekke Camisi şadırvanının bulunduğu kesimde, 35 metrelik yola çıkan caddenin kaldırımı.

İlk fotoğraf 19 Ekim 2025 Pazar günü çekildi. Fotoğrafta ilginç olan kaldırımda bir üçlü koltuk olmasıydı. Eski, kirli bir koltuk. Çöpe gitmesi gerekirken, bir hayırsever(!) sevap kazanmak istemiş. Koltuğu kaldırıma, belediye bankının yanına bırakmış.

İlk fotoğraf Kgrthaber.com’da “Koltuklu Kaldırım” başlığıyla, 19Ekim 2025 Pazar günü yayımlandı. Yazı, Karaman’ın manevî sembollerinden Aktekke Camisi çevresindeki bir çirkinliğe dikkat çekiyor, şehir estetiğinin bir bütünlük içerisinde olması gerektiğine vurgu yapıyordu.

Karaman’ın “Altın Üçgen”i konumundaki bölgede bir garabet örneğinin görmezden gelinmesi akıl alır gibi değildi. Koltuğun ne kadar süredir kaldırımda durduğunu bilmiyorum. Bölgede kameralar var, sorumlular ve merak edenler bakabilir.

İkinci fotoğraf ise bugün (21 Ekim 2025 Salı) çekildi. Koltuk gitmiş. Demek ki, birileri koltuktan benim yazım üzerine haberdar olmuş. Belediye görevlileridir diye düşünüyorum. Oysa bölgede günlük temizlik hizmeti veriliyor. Kaldırımdan her gün yüzlerce kişi, caddeden binlerce araç geçiyor. Ne hikmetse koltuk kimsenin dikkatini çekmiyor.

Kaldırımların geçit vermediğine öyle alışmışız ki, “eski koltuğun burada ne işi var?” sorusu kimsenin aklına gelmemiş. Aktekke Camisinin imamı bile görmemiş. İmamlar sadece namaz kıldırmakla sorumlu memurlar diyebilirsiniz. “İmam” sözcüğü “önder, öncü, lider, rehber, önde giden” anlamındadır. Caminin çevresinden, temizliğinden, bakımından haberdar olması imamın görevine gölge düşürmez. Gören birileri olmuşsa da belediyeyi arayıp, vatandaşlık görevini yapmamış.

Sonuç itibariyle, bir yazı üzerine koltuk kaldırımdan kaldırılmış. Belediye tarafından kaldırılmış olmalı. Keşke bank da yenilense veya yeni bir bank konulsa.

Kütüklü Parkın kütüğü ile ilgili görüşlerimi bir başka güne bıraktım.