Ülkemizin büyüleyici manzaralarını kuş bakışı görmek artık bir düş değil. Çağdaş mimarinin uygulamalarından biri olan "cam seyir terasları" sayesinde bir şehrin, bir bölgenin görkemini ve güzelliklerini görmek mümkün hale geldi.

Cam seyir terasları doğa tutkunları, gezginler ve fotoğraf sanatçılarının "mutlaka ayak basılacak mekânlar" listesinde yer aldı. Türkiye'de cam terası olmayan il kalmadı diye tahmin ediyorum. Karaman hariç. Ülkemizin ilk cam seyir terası, Karaman'dan 6 yıl sonra il olan Karabük'te, İl Özel İdaresince 80 metre derinliğindeki Safranbolu İncekaya Kanyonu'nda, 2012 yılında yapıldı.

İncekaya Cam Seyir Terası'na geçen yıl 172 bin 570 kişi gelmiş. Ziyaretçilerden İl Özel İdaresinin elde ettiği gelir 11 milyon 456 bin lira olmuş. Ziyaretçilerin diğer harcamalarını düşünürsek, Karabük ekonomisine sağladığı katkıyı tahmin edebiliriz.

Cam terasların sayısı her yıl katlanarak artıyor. Aksaray'da Ihlara Vadisi, Konya'da Derebucak Çamlık Mağaraları, Niğde Yeşilburç köyü, Mersin Cennet Cehennem obrukları Karaman'a en yakın cam seyir teraslarından birkaçı.

Ankara'nın Nallıhan Belediyesi bile Sarıyar Barajı'na Adnan Menderes Cam Seyir Terası yaptırdı. Geçen yıl gezdiğim cam teraslardan biriydi. Nallıhan'ın nüfusu 25 bin civarında. Karaman'ın onda biri kadar.

Bir Seyir Terasimiz Bile Yok1

Kastamonu Azdavay'daki Çatak Kanyonu Cam Terası ise gördüğüm manzara ve sert esen rüzgâr karşısında soluğumun kesildiği yerdi.

Karaman'da seyir terası, proje olarak Ertuğrul Çalışkan döneminde gündeme geldi. O da cam teras değil. Beyazkent'te 35 bin metrekarelik yamaç, seyir terasları haline dönüştürüldü. Bir başlangıçtı, güzeldi ve proje tamamlandı.

Karaman'da cam seyir terası, son mahalli seçimlerde bağımsız belediye başkan adayı olan Mahmut Yıldız'ın projelerinden biriydi. Daha sonra Fisandun Barajı Millet Bahçesi projesi içinde cam seyir terası bulunacağı açıklandı.

Karaman'da her yeniliğe ve her projeye karşı çıkan, burun kıvıran, "istemezükçü" bir kesim var. Karaman'dan dışarıya adım atmamış, diğer kentlerin güzelliklerinden bihaber olan bu kesim, Karaman'a hiçbir hizmeti layık görmez. Onlara kalsa, Karaman'a bir çivi bile çakılmaz.

İstemezükçülere rağmen inşallah Karaman'ın da bir cam seyir terası olur. Göves'e, Taşkale'ye, Göksu'ya veya Turkuvaz Baraj Gölüne hakim bir tepeye yapılacak cam teras hiç de olmayacak şey değil. Yeter ki, İl Özel İdaresi istesin. Yeter ki bir irade ortaya konulsun.

Uzun uzun seyir teraslarından söz edip, Karaman'ın bu mimari uygulamanın uzağında kalmasına ağıt yakmaya çalışırken, yüreğime su serpen bir haber aldım.

Göksu Vadisi'nin Ferhat'ı, Toroslar'a "Kral Yolu" yaptıran Karamanlı iş adamı Celalettin Ölmez ile kendisini yalnız bırakmayan bir grup güzel insan, el ele vererek, yeni bir maceraya yelken açtılar.

Celalettin Ölmez ve işbirlikçilerinin(!) neler planladıklarını, neler yaptıklarını, amaçlarını ve hayallerini bir sonraki yazıda paylaşacağım.

Yine alkışlanacak bir iş, yine gurur duyacağımız bir fedakârlık. İsimleri altın harflerle yazılmaya layık güzel insanları ve yaptıkları çalışmaları anlatacağım inşallah.