Osmanlı’da uygulanan müsadere sisteminin amacı merak konusu oldu. Peki Osmanlı Müsadere Sistemi Nedir? Müsadere Sistemi Ne Zaman Kaldırıldı? gibi sorularının detayı haberimizde...


Osmanlı Müsadere Sistemi Nedir?
Osmanlı’da uygulanan müsadere sisteminin anlamı nedir? Müsadere sistemine kelime anlamı olarak baktığımızda haksız kazançla zengin olmuş görevlilerin mallarına istediği zaman el koyma olarak karşımıza çıkıyor.  Birçok İslam devletinde uygulandığını gördüğümüz müsadere sistemi, devletin görev verdiği kişilerin haksız kazanç elde etmesi durumunda istediği zaman mallarına el koyma sistemidir. Müsadere sistemi ilk olarak 1453 yılında uygulanmıştır. Yani Fatih Sultan Mehmet zamanında karşımıza çıkıyor. Müsadere sisteminin asıl amacı ise; Zengin kişilerin öldükten sonra varislerine bir şey bırakamayacaklarını düşünmesini sağlayarak dürüst davranmayı benimsetmekti.  Osmanlı’da müsadere sisteminin amacına odaklandığımızda ise, haksız kazanç elde eden, rüşveti devreye sokanların mallarına el konulması. Ayrıca bireyleri dürüst ve özenli olmaya da iten bir sistem olarak da karşımıza çıkıyor. 

Bankalardan emeklilere büyük promosyon! En yüksek teklif hangi bankada? Bankalardan emeklilere büyük promosyon! En yüksek teklif hangi bankada?

Osmanli Musadere Sistemi Nedir1


Müsadere Sistemi Ne Zaman Kaldırıldı?
İlk olarak Fatih Sultan Mehmet zamanında uygulanan müsadere isteminin ne zaman kaldırıldığı ise merak ediliyor. Haksız kazanç ve rüşveti önlemek amacıyla yürütülen müsadere sistemi ne zaman kaldırıldı. Müsadere sistemi, Osmanlı döneminde haksız kazancın önüne geçilmek için uygulanırken daha sonra bu sistem kötüye uygulanmaya başlanmıştır. Daha sonra müsadere sistemi padişaha ve sadrazama hediye sunmak için uygulanmaya başlandı. Bu durum 2. Mahmut tarafından sonlandırıldı. Müsadere Sistemi tamamen ise Tanzimat’ın ilanından sonra kaldırıldı.

Osmanli Musadere Sistemi Nedir2

Kaynak: HATİCE KARACA