Büyük tepsilerde sunulup ikram edilen Maklube yemeği lezzet ve görsel bakımından oldukça zengindir. Peki Maklube Yemeği Hangi Yöreye Ait? Maklube Türkiye’de En Çok Hangi Yörede Tüketiliyor? Maklube Yemeğinin Tarifi Nedir? gibi merak ettiğiniz birçok detay haberimizde sizlerle...

Osmanlı mutfağının bir parçası olan Makbule yemeği günümüze kadar gelmiş ve damakları şenlendirmiştir. Peki Makbule Arap Yemeği Mi? Makbule Türkiye’de En Çok Hangi Yörede Tüketiliyor? Makbule Yemeğinin Tarifi Nedir? gibi sorularının cevabını haberimizde sizler için derledik..

Maklube Arap Yemegi Mi1 (2)

Maklube Yemeği Nedir?

Maklube, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçede "ters çevirme" anlamına gelir. Bu lezzetli yemek, özellikle sohbet ve toplantı gibi kalabalık yemek davetlerinde tercih edilen bir ana yemektir. Göze hitap eden şık sunumuyla dikkat çeken Maklube, kalabalık davetlerde tercih edilmesinin bir nedeni, bol malzeme kullanılarak büyük tepsilerde hazırlanabilmesi ve birçok kişinin aynı anda bu lezzeti tadabilmesidir. Zengin içeriği ve ters çevrilerek sunulan servis şekliyle, ilk defa tadanların hem damaklarında hem de hafızalarında unutulmaz bir iz bırakır.

Makbule Yemeğinin Tarifi Nedir?
Zahmetli bir yemek olan Maklube, hem tavuk hem de kırmızı et kullanılarak yapılıyor. Daha sonra kullanacağınız et türünü zeytinyağlanmış tencere içerisine bademlerle birlikte konulur. Tencerenin dibine ise kızartılmış patlıcanlar döşenir. Ve sırasıyla üzerine et onun üzerine pirinç ve tekrar patlıcan ve pirinç tekrarları ile tencereye döşenir ve tuz ve su eklenerek pişirilir. Pişen Maklube yemeği bir tepsiye ters çevrilerek servis edilir.

Maklube Tarifi

Türkiye’nin 4 Büyük Gölü Hangisi? Türkiye’nin 4 Büyük Gölü Hangisi?

Maklube Yemeği Hangi Yöreye Ait?

Maklube, özellikle Suriye, Irak, Filistin ve Ürdün gibi Levant ülkelerinde yaygın olan, aynı zamanda Türkiye'de Arap nüfusun bulunduğu Siirt ve Mardin gibi bölgelerde de bilinen bir yemektir. Osmanlı mutfağında da kendine yer bulmuştur. Maklube'nin farklı yapım şekilleri bulunmakla birlikte, Orta Doğu'da en popüler olan Suriye-Filistin usulüne göre hazırlanışı şu şekildedir:

Kavurmalı Maklube

Kuzu eti, çam fıstığı ve bademlerle birlikte zeytinyağıyla yağlanmış bir tencerede kavrulur. Ardından tencerenin dibine kızartılmış patlıcan yerleştirilir. Patlıcanların üzerine kavrulmuş et, onun üzerine ise pirinç konur. Bu katmanlama işlemi, tekrar patlıcan, tekrar et ve tekrar pirinç olmak üzere devam eder. Tencereye az miktarda su eklenir ve karıştırmadan pişirilir. Pirinçler piştikten sonra tencere büyük bir tepsiye ters çevrilerek boşaltılır. Üzerine bolca karabiber ve çeşitli baharatlar eklenir.

Kaynak: HATİCE KARACA