Karaman Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı “PERS YOLU YÜRÜYÜŞÜ”ne katılmak için il dışından gelen ekiplere ait çadırlar Türk Dünyası Kültür Parkında renkli görüntülerin oluşmasını sağladı. Piknik için Türk Dünyası Kültür Parkına giden Karamanlıların meraklı bakışlarının yerini kampçılarla sohbete bıraktığı kamp günlüğü sonrası PERS YOLU YÜRÜYÜŞÇÜLERİ sabahın erken saatleriyle birlikte yürüyüşün başlangıç noktası olan Dereköy’den 100 kilometrelik yürüyüşün ilk etabını başlattı.

Bir ilki gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını belirten PERS YOLU YÜRÜYÜŞÇÜLERİ mikrofonlarımıza yaptıkları açıklamada özellikle Karaman Belediyesine bu tür bir etkinliğe ev sahibi teşekkür ettiklerini söylediler.  Konuyla ilgili olarak bizlere bilgi veren rehber Bukay İnce “Pers İmparatorluğu günümüzden 2 bin 500 yıl öce kurulmuş, yeryüzünün ilk imparatorluğudur. Kurulduğu zaman itibarı ile bilinen tüm Dünya ya hakimdir. Bu hakimiyetin batısı Helenlere, doğusu Asya içlerine, güneyi Kıbrıs’a uzanır. İmparatorluk Anadolu karasında başta Kilikya olmak üzere bütün yerel krallıklara egemendir. Buralardan vergi ve asker alır. Geniş coğrafyayı kontrol etmelerinin tek yolu hızlı iletişim için, yoldur.”

“Pers Kralı 1.Darius doğumdan önce 5. Yüzyılda kendinden önce açılan parça yolları ve patikaları birleştirip, alt yapısını iyileştirerek kuryelerin son hızla seyahat edebileceği tek bir yol haline getirmiş. Anadolu’nun batısında Ephesos'tan başlayan yol Anadolu içlerinden ilerler. Cappadocia, Musul üzerinden Mezopotamya içlerine Susa’ya oradan Basra Körfezi doğusunda kurulu Persepolis’e uzanır. Anadolu karasını doğu-batı yönünde yaran Pers Yolu'nun Kuzey-Güney yönündeki hattı, Byzantion, Dorylaion, Iconium, Laranda, Claudiopolis, Sleucia, Cyprus üzeri uzanan hattır. Doğal ve bozulmamış, 2 bin 500 yıldır kesintisiz kullanılan tek yeri, Laranda- Claudiopolis arası Pers Yolu’dur.”

“Yolun keşfi 2010 yılı civarı bu hattan geçen Üçüncü Haçlı Ordusunun geçtiği güzergâhı bulma çalışmalarıyla başladı. 2020 yılında anladık ki yeryüzünün ilk yolu Pers Yolu üzerindeyiz. Pers Yolu, keşif ekibi olarak kamplı, küçük gruplar halinde günlük yürüyüşlerle yüründü. Dünya'da Pers kuryelerinden daha hızlı seyahat eden başka bir şey yoktur. "Ne kar ne yağmur ne sıcaklık ne de gecenin karanlığı onların görevlerini yapmalarına engeldi" der, Pers Yolu ile ilgili olarak, ünlü tarih kitabında.”

“Şu an Pers Yolu'nun, kamplı ulusal yürüyüşçüleri olarak Pers yolundayız. Yürüyüşümüz iki bölümden oluşmaktadır. 23-24 Ağustos 2023 Karaman ve 25-26-27 Ağustos Mut/Mersin. Karaman'dan başlayacak yürüyüşçüler yaklaşık 85 kilometre, Mut/Mersin’den başlayacaklar yaklaşık 45 kilometre yürüyecekler. Akşamları belirlenmiş kamp alanlarında çadır kamp yapacağız. Yürüyüşümüz Karaman Belediye Başkanlığı tarafından tam destekle desteklenmektedir. Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı başkanımızı temsilen, Başkan Yardımcımız Eyüp Hüsamettin Aslan Bey, Pers Yolu Karaman Koordinatörü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Mustafa Nizamlıoğlu bey aramızda. Bizimle birlikte Pers Yolu'nun Karaman bölümünde birlikte yürüyecekler.”

İNCE “YOLUMUZ VAR YÜRÜYENE, HAVAMIZ SAĞLIK SOLUYANA”

“Hep birlikte, insanlık tarihinin, bilinen bilinmeyen bütün zamanlarının içinden geçeceğiz. 2 bin yıllık yapılara dokunacağız. Yolumuz üzerindeki iki tarihi köprüde atalarımızla duyusal iletişime gireceğiz. Yaklaşık bin yıllık bir yapı olan Dere Köyü Cami yapısının tarihine yeni bir tez ile bakacağız. Muhteşem Yedigöz Boğazı'nda yürümeye doyamayacağız. 1600 metre rakımlara çıkıp, sonsuzluğa bakmanın fırsatını yakalayacağız. Akşama varacağımız yer birinci kamp alanımız Kaynar kamp alanı olacak. Bugünkü yürüyüşümüz 23 kilometredir. 24 Ağustos günü yaklaşık 15 kilometre yürüyeceğiz. Muhteşem bir kır yolunda ilerleyip ülkemizin her yanından gelen arkadaşlarımızla kaynaşacağız. Yolumuz üzeri insanlarımızla konuşacağız. Pers Yolu'nun 36. kilometresinde ‘Çığlık Zirvesi’nde çığlık atmadan geçmeyerek, Dedem Korkut’a gönderme yapacağız. Akşamla ikinci kamp alanımız Yağlı Yaylası’na kamp kuracağız. Yağlı yaylası Dünya tarihi coğrafyacılarının literatüre kayıp kent olarak not ettikleri iki kayıp kent Sibila ve Punura’dan ikincisidir. Keşfi rehberiniz Bukay İnce tarafından yapılmıştır. Yürüyüşümüzün Karaman il sınırları içinde kalan Karaman bölümü burada bitiyor. 25 Ağustos sabahı Pers Yolu yürüyüşünün Mut/Mersin katılımcıları ile kamp alanımızda buluşacağız. Yürüyüşün Punura'dan sonrası birlikte devam edecek. Ve diyeceğiz: ‘Yolumuz var yürüyene, Havamız sağlık soluyana.’ ifadeleri yer aldı.

Aslan “Bu Haliyle Dünyada ve Türkiye'de Tektir”

Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Hüsamettin Eyüp Aslan: “Ben öncelikle bütün katılımcılara, belediyemiz ve şehrimiz adına hoş geldiniz demek istiyorum. Biz bu projeyi, bu olayı önemsiyoruz. Karaman'ın turizmi adına bir katkı yapacağını düşünüyoruz ve bunu sonuna kadar da destekliyoruz. İstanbul, Kayseri, İzmir, Antalya, Denizli, Antalya, Mut grupları, en güzeli de Karaman var Pers Yolu yürüyüşü grupları arasında. Karaman'dan kısa zamanda toparlanıp katılanlar var. Hepimiz artık Pers grubuyuz. Karaman Pers Yolu’nun ilk kamplı katılımıdır. Dört gece doğada çadır kurarak geceleyeceğiz, beş gün de yürüyerek yaklaşık 85 kilometre yol kat edeceğiz. Pers Yolu yeryüzünün, yani bütün dünyanın açıldığı günden bu yana 2 bin 500 yıl önceden bu yana Karaman ve Mut arasında el değmemiş olarak kendisini muhafaza eden bir yoldur. Bu haliyle dünyada ve Türkiye'de tektir. Başta Karaman olmak üzere tüm Türkiye için muhteşem bir kaynaktır. Artık günümüzde kentler, ülkeler daha çok parasal kaynaklardan ziyade kültürel değerlerle öne çıkıyor. Nasıl ki Karaman elmanın başkentiyse, Türk dilinin başkentiyse de Türkiye ve dünya yollarının başkenti olacak Pers Yolu ile bu Karaman’ımıza ve Türkiye'mize hayırlı olsun diyorum.” dedi.

Nizamlıoğlu “Tüm Türkiye'yi Karaman'ın Pers Yolu Yürüyüşüne Davet Ediyorum”

Karaman Pers Yolu yürüyüşünün Karaman koordinatörü olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nizam Mustafa Nizamlıoğlu: “İlk Pers Yolu yürüyüşünün koordinatörlüğünü yapmak ve Karaman'ı tanıtma adına bu organizasyonda yer almaktan oldukça gurur duyuyorum. Karaman'ın tanıtımı açısından oldukça önemli bir etkinlik. Tüm Türkiye'yi Karaman'ın Pers Yolu yürüyüşüne davet ediyorum. Ben bir Mut’lu olarak Pers yolunun Karaman ile Mut’u birleştirdiği için ayrı bir önem taşıdığını arz ediyorum. Karaman'da yaşıyorum ve Mut’luyum. İki bölgenin de tanıtımı açısından önemli olduğunu ve ilk olması açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

PERS YOLU YÜRÜYÜŞÜ yolculuğu öncesi Karaman Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndan çay bahçesinde bir araya gelen Pers Grubu yolcuları ve temsilcileri mikrofonlarımıza yaptıkları konuşmada  Karaman Belediyesine de destekleri için teşekkür ettiklerini söylediler.

“PERS YOLU YÜRÜYÜŞÜNE” İzmir’den geldiğini söyleyen Nesrin Kaya: “Yolculuk zorluydu ama çok keyifliydi. Karaman'ı da gezdik. Yürüyüşü bekliyoruz. Pers yolunun başlangıcı olan kamp alanına gideceğiz.” dedi.

Dağcılık nedeniyle farklı şehirleri ve kültürleri tanımaktan son derece keyif aldığını belirten Makbule Saban ise: “İzmir'den geliyorum. Çok güzel bir yolculuk yaptık. Harika bir tren yolculuğuydu. Dağcıyız, yürüyoruz ve Karaman’ı da tanıyoruz. Her şey çok güzel. Teşekkür ediyoruz.” dedi.

Buraya arkadaşlarımla birlikte Pers yolu yürüyüşünü deneyimlemek için geldim.” diyen Şengül Balcı: “Bukay hocamız benim Facebook'tan arkadaşımdı. Kendisini birebir görmemiştim ama Pers Yolu’nun mimarı olarak onu takibe aldım ve gitmeye karar verdim. Emeklerine sağlık, kendisine arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.” dedi.

“Özellikle Bukay hocama teşekkür ediyorum” diyen Şukufe Oğuz: “Bizi bir araya getiren Şengül başkanımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Grubumdaki bütün arkadaşlarım İzmir’den geliyor. Katılan arkadaşlarıma da ve emeği geçen sizlere de çok teşekkürler.” dedi.

İstanbul’dan yürüyüşe katılmak için geldiğini belirten Emine Sofuoğlu: “Arkadaşlarımızla grup olarak geldik. İstanbul’dan gelen bizim grubumuz şu anda on iki kişi. Tren yolculuğu yaptık oldukça güzel geçti. Nasıl geldiğimizi bile anlamadık çünkü hem eğlendik hem de tren yolculuğu bizi çok cezp ediyor ve zevkli geçiyor. Karaman’a geldiğimizde de çok hoş güzel bir ortamla karşılaştık. Bize Karaman’ı gezdirdiler. Onun haricinde Bukay hocamızla tanıştık. Heyecan yeni başlıyor. Çadırlarımızı getirdik. Yemeklerimizin belediye tarafından karşılanacağını biliyoruz. Eşyalarımızı o şekilde taşınacak. Çantalarımızı, valizlerimizi alıp geldik. Matımızı, uyku tulumumuzu hazırladık, coşkuyla bekliyoruz. Karaman'ı da gezdiğim kadarıyla çok güzel, beğendim ama tabii daha detaylı görmeyi isteriz. Çok kısa sürede görebildiğimiz birkaç tane yer oldu. Bir müzeyi görebildik onun haricinde İmaret Cami’sini gördük. Kısa bir gezi yapma fırsatımız olduğu için çok bir fikrim olmadı ama genel anlamda güzel olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Editör: Nejla KOÇ