Panik atak nedir?

Panik atak,  panik anı oluşumu, panik bozukluk ve psikiyatride karşılaşılan mental bozukluk, fiziksel ve ruhsal ağrıların atak olarak ortaya çıkmasıdır. Panik atak bozukluğu ise fiziksel belirtiler olarak ortaya çıkabilir bunlar genel olarak çarpıntı, soluğun kesilmesi, nefes darlığı, titreme, terleme, sersemlik, halsizlik, göğüs ağrısı ve göğüste baskı hissetme gibi belli başlı atakların yaşanmasıyla oluşan ataklarda panik atak denir. Panik atak hayati bir tehlike taşımamakla birlikte yaşam fonksiyonlarını etkileyerek, hayat kalitesini düşürür ve kişi kendisini hasta olarak hisseder.

Panik Atak Nedir? | Koru Hastaneleri

Panik atağın sebepleri nelerdir?

Panik atağın sebepleri arasında ilk başta psikolojik faktörler gelmektedir. Biyolojik ve genetik olabileceği gibi çevresel olarak aile yaşamı, stresli iş ve yaşam ortamı, geçmiş travmalar, anksiyete bozukluklar, kötü madde kullanımı ve bağımlılıklar gibi çeşitli faktörler ve ayrıca beyinsel sorunların kimyasal dengesizliklerinde oluşan serotonin, norepinefrin ve nörotransmitterlerin düzensizliği de panik atağa sebep olmaktadır. Bu panik atak sebepleri her bireyde farklılık göstermektedir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atağın birçok belirtileri bulunmaktadır. Bireylerde hem fiziksel hem de ruhsal olarak belirtilere sebep olan panik atak, çok hızlı nefes alıp verme, nefes darlığı, çarpıntı, soluğun kesilmesi, nefes darlığı, titreme, terleme, sersemlik, halsizlik, göğüs ağrısı ve göğüste baskı hissetme, sıcak basması, kalp atışının hızlanması ve bayılacak gibi hissetme panik atak belirtileridir.

PANİK ATAK NEDİR? - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi

Peki, Panik atak nöbetleri ne kadar sürer?

Panik atak nöbetleri, çok uzun sürmemektedir. Genellikle panik atak nöbetleri 10 dakika içinde şiddetli bir şekilde hissedilirken, 20 dakikadan sonra hafiflemeye başlar ve yarım saate varmadan da panik atak nöbetleri sonlanır. Kişilere göre farklılık gösteren panik atak nöbetlerinde, nadir olarak gözükse de en fazla atak süresi 1 saattir.  Panik atak hastaları kendilerini nöbet sırasında kalp krizi geçiriyor ya da öleceği düşüncesine kapılıyor olabilir. Fakat bu hisler gerçek olmamakla birlikte panik atak yoluyla uzun süren panik atak nöbetlerine yol açmaktadır. Uzmanlara göre en çok panik atak nöbeti 1 saat sürmektedir. Genellikle panik atak nöbetleri de 20 dakikayla 1 saat arasındadır.

Panik atağı ne rahatlatır?

Panik atak sırasında öncelikle panik atağın kişiyi öldürmeyeceği, nefesinin kesilmeyeceği ve kalp krizi geçirmeyeceğinin bilinmesi gerekir. Panik atak sonrasında kişi panik atak geçirdiğini kabullenerek, uzman bir kişiden danışmanlık alabilir, nefes egzersizleri ile derin nefes alarak rahatlamak, kas gevşetme teknikleri öğrenilerek, kullanmak ve gözleri kapatarak sakinleşmeye mutlu olduğunuz yerleri hayal etmek ve ortamdan uzaklaşmaya çalışmaktır. Panik atağın son evresinde ise rahatlamayan kişiler için psikoterapi ve ilaç tedavisine başlamak gerekir.

Kaynak: Eda Şahintürk