“Komşu il Konya ile fiyatlar yarı yarıya değişiyor”

Pazar esnaflarından Aytaç Vural, “Pazar fiyatları çok uygun durumda. Bazı asılsız haberler, pazar fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyor. Komşu il Konya ile fiyatlar yarı yarıya değişiyor. Bizim tezgâhımızda karpuz 10 TL, şeftali 20 TL, aynı ürünler Konya pazarında 40-50 TL arasında vatandaşa ulaşıyor,” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte karpuz fiyatlarında düşüş olduğunu belirten Vural, “Mevsim sıcaklıklarının artmasıyla birlikte karpuza olan ilgi arttı. Şu anda satılan karpuzlar seçilmiş ve kontrollü bir şekilde tezgâhlarımızda. Gönül rahatlığıyla karpuzlarını alabilirler,” diye ekledi.

“Bütçemize göre alışveriş yapıyoruz”

Pazar alışverişi yaparken mikrofonlarımıza konuşan Yusuf Kararman, “Yaz ayının gelmesi ve sebze meyvelerin artmasıyla birlikte fiyatlar bütçeye uygun durumda. Yeşillik, meyve, sebze tercih ediyorum, fiyatlar bence ucuz. Her hafta az da olsa bütçemize göre alışveriş yapıyoruz,” dedi.

Karaman Cumartesi Pazarinda Roportaj Pazar Gonul Bagidir (3)

“Vatandaşlar trafik konusunda şikâyetlerini iletiyorlar”

Pazar esnaflarından Cafer Koç, “Şu an fiyatlarımız güzel ve uygun. Tezgâhımızda tatlı kayısı 30 TL, erik 30 TL, şeftali 30 TL, kiraz 40 TL, muz 25 TL fiyatlarında satıyoruz. Pazarda satılan domates fiyatları da uygun. Alışverişe gelen vatandaşlar bizlere fiyatlar konusunda değil ancak ulaşım ve trafik konusunda şikâyetlerini iletiyorlar,” ifadelerine yer verdi.

Karaman'da Bugün Hava Nasıl Olacak? Karaman'da Hava Durumu Karaman'da Bugün Hava Nasıl Olacak? Karaman'da Hava Durumu

“Fiyatların biraz daha düşeceğini düşünüyorum”

Pazar alışverişi yaparken mikrofonlarımıza konuşan Osman Kaya, “Pazardaki fiyatların normal olduğunu düşünüyorum. Yaz mevsiminin gelmesiyle fiyatların biraz daha düşeceğini düşünüyorum. Pazara ihtiyaçlarımıza göre ürün aldığımız için belirlediğim haftalık pazar bütçesi 500-1000 TL arasında değişiyor ama genel olarak fiyatlardan memnunum” dedi.

“Pazar güzel, hava güzel, fiyatlar uygun”

Pazar esnaflarından Mustafa Okur, “Pazar güzel, hava güzel, fiyatlar uygun. Ben yılın 12 ayında da patates soğan satarım. Soğanın fiyatı 10-12 TL, patates 16-20 TL arasında, sarımsak bağı 50 TL şeklinde tezgâhlarımızda satılıyor. Kışın da bu fiyatlara satıyordum, şimdi de bu fiyatlara satıyorum, pazar fiyatları uygun” dedi.

“Sen esnafını sev, esnaf seni her türlü sever”

Pazardaki fiyatlar dışında pazarcılık mesleği hakkında da konuşan Okur, “Pazarcılık bizde dededen geliyor. Bu nedenle 30 yılı aşkın süredir bizden alışveriş yapan müşterilerimiz var. Market ve manavları kötülemek istemiyorum ama müşterilerimiz bize, 'Ben pazardaki güler yüzü seviyorum', 'Ben pazarda gezmeyi seviyorum' sözlerini iletiyorlar. Pazarın yoğunluğu ve kalabalığı, hem müşteriler hem de biz pazar esnaflarının gerildiği anlar yaşanabiliyor. Beş parmağın beşi bir olmadığı gibi yeri geldiğinde bizim, yeri geldiğinde müşterilerin alttan alması gerekiyor. 'Fiyatlar el yakıyor' diyenler duyuyorum. Bana gelip anlatsın, el yakmayan bir şey mi kaldı?

Karaman Cumartesi Pazarinda Roportaj Pazar Gonul Bagidir (1)

“Pazar Gönül Bağıdır”

Domates 15 TL, salatalık 15 TL, soğan 12,5 TL. Bu fiyatlar pahalı değil. Paranın değer kaybettiği dönemler olduğu gibi değer kazanacağı zamanlar da gelecek. Bu fiyatlar, alım gücünü zorlayacak fiyatlar değildir. Pazarın müşterisi ayrıdır, manav ve marketlerin müşterisi ayrıdır. Bizler market ve manavları eleştirmiyoruz; o iş yerleri de bir ekmek kapısıdır. Ancak pazar, gönül bağının olduğu yerdir. Pazar esnafıyla müşteri arasındaki bu bağ çok kıymetlidir,” dedi.

Karamanlılar ve pazar esnafı, fiyatların diğer illere ve geçmiş döneme göre uygun olduğunu belirterek memnuniyetlerini dile getirdi. Hem satıcılar hem de vatandaşlar, bu durumdan dolayı yüzlerinin güldüğünü ifade ettiler.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL