Ergenlik dönemine giren gençler ve girecek olan gençler ergenlik belirtisinin ne olduğunu düşünüyor. Bunun için de sosyal medyada taramalar yapıyor. Peki Ergenliğin İlk Belirtisi Nedir? İşte detaylar…

Güneş Çarpması Değil Kene Isırığı Güneş Çarpması Değil Kene Isırığı

Ergenligin Ilk Belirtisi Nedir

Ergenliğin İlk Belirtisi Nedir?

Ergenlik, genç kızlarda memelerin ve genç erkeklerde testislerin (yumurtalıkların) büyümesi ile başlar. Irk, iklim, genetik yatkınlık, vücut ağırlığı ve vücuttaki yağ oranı gibi faktörler ergenlik yaşını ve başlangıcını etkiler. Kızlarda ergenlik belirtileri genellikle 8-13 yaş arasında (ortalama 10-11 yaş), erkeklerde ise 9-13 yaş arasında (ortalama 11-12 yaş) başlar. Ergenlik belirtilerinin başlaması ve ilerlemesi kızlar ve erkekler arasında farklılık gösterir. Kızlarda ergenliğin ilk belirtisi genellikle genital bölgede kıllanma olurken, nadiren adet kanaması da görülebilir.

Ergenlik dönemine dikkat İhlas Haber Ajansı

Erkeklerde ise testis büyümesini fark etmek zor olduğundan, ergenliği değerlendirmenin bir yolu genital kıllanmanın ilerlemesidir. Ergenlik, beynin hipotalamus-hipofiz adı verilen bölgesinden salgılanan hormonların etkisiyle başlar. Bu hormonları salgılayan hücreler ergenlik yaşına kadar "uykudadırlar". Bu hormonlar kızlarda overleri, erkeklerde testisleri uyararak cinsiyet hormonlarının (kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron) salgılanmasına neden olurlar. Cinsiyet hormonları ise her cinse özgü fiziksel özelliklerin (meme büyümesi, genital bölgelerde kıllanma, erkek tipi kas gelişimi gibi) oluşmasını sağlar.

Erkeklerde ince ses depresyona sokuyor İhlas Haber Ajansı

Ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda kendi cinsiyetlerine uygun fiziksel değişiklikler olur. Bu değişiklikler belli bir sıra ile olur ve ergenlik dönemi 5 evrede tamamlanır. Ortalama 3-4 yıl sürer ve ergenlik bitiminde artık üreme kabiliyetini kazanmış erişkin birey olunur. Bazı çocuklarda kıllanma daha erken yaşta başlamasına rağmen adet görme daha sonra gerçekleşiyor.

Kaynak: R. Rüzgar Yel