Son zamanlarda arama motorlarında Yılmaz Güney araştırılıyor. Peki Yılmaz Güney Vatandaşlıktan Çıkarıldı mı? Yılmaz Güney Kimdir? gibi birçok sorunun cevabı haberimizde sizlerle…

Yilmaz Guney Vatandasliktan Cikarildi Mi1

Yılmaz Güney Kimdir?

Yılmaz Güney’in hayatını sizler için derledik. Peki Yılmaz Güney Kimdir? Oyuncu, yönetmen, senarist ve yazar olarak karşımıza çıkan  Yılmaz Güney 1 Nisan 1937 yılında Adana’da dünyaya geldi. Gerçek ismi Yılmaz Pütün'dür. Yılmaz Güney’in babası zaza kökenli, annesi ise kürt kökenli olarak karşımıza çıkıyor. Yılmaz Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften yazmış ve işçi sınıfını her daim ele almıştır. Yılmaz Güney, üniversite okumak için gittiği İstanbul’da Atıf Yılmaz ile tanışıyor ve sinema hayatına da böylelikle atılmış oluyor. 1959 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı “Bu Vatanın Çocukları” ve “Ala Geyik”  filminin senaryosunu yazıp rol aldı. Yılmaz Güney 1961 yılında yazdığı bir öyküde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Filmlerinde yer yer Kürt kültürünün yansıtan Güney, ödül aldığı Yol, Sürü ve Duvar ve yönettiği Umut, Umutsuzlar, Baba, Ağıt, Arkadaş ve Endişe filmleriyle geniş kitleye ulaşmıştır. 1974 yılında film çekimi için gittiği Adana’da yargıcı silahla öldürmekten suçlu bulundu.  Yargıç cinayeti sonrası 19 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinde yazmaya devam eden Güney, senaryosunu kaleme aldığı Sürü filmi, 1979'da Locarno Uluslararası Film Festivali'nde Altın Leopar Ödülü'nü kazandı.

Yilmaz Guney Vatandasliktan Cikarildi Mi12

Konuk: “Motorin Ve Gübre Projelerimizle Yüzler Gülecek” Konuk: “Motorin Ve Gübre Projelerimizle Yüzler Gülecek”

Yılmaz Güney Vatandaşlıktan Çıkarıldı mı?

Yargıcı öldürme suçundan 19 yıl ceza alan Güney, izinli olarak çıktığı Isparta Yarı Açık Cezaevi'nden firar etti. Firar ettiği sırada Fransa ya kaçan Güney, orada yaşamı sürdürmeye devam etti.   12 Eylül döneminde yurda dön çağrılarına uymadığı için Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 9 Eylül 1984 yılında mide kanseri sebebiyle Fransa da hayatını kaybetti.

Kaynak: İHA