Böbrek taşı oluşumunda genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları ve yaşanılan coğrafyanın yanı sıra obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların da etkili olduğunu vurguladı.

“Tekrarlama Riski Yüksek”

Böbrek taşı hastalığına bir kez yakalanan kişilerin, 10 yıl içinde tekrar taş oluşma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini dile getiren Coşar, “Sırtta kaburgaların alt kısmında ağrı, idrarda yanma, bulanık ve kötü kokulu idrar, mide bulantısı, kusma ve idrarda kan gibi belirtiler görülebilir. Enfeksiyon varsa ateş ve üşüme de eşlik edebilir” dedi.

Tedavi Yöntemleri

Böbrek taşlarının tipine, büyüklüğüne ve yerine göre farklı yöntemlerle tedavi edilebileceğini belirten Coşar, “4 mm ve altındaki taşlar idrar yoluyla kolayca atılabilirken, 6 mm’den büyük taşlar idrar yolunda sıkışarak olumsuzluklara yol açabilir. Taşların tedavisinde vücut dışından şok dalgaları, açık veya kapalı ameliyat yöntemleri, ya da Laser ile taşı kırma işlemi kullanılabilir” şeklinde konuştu.

Karaman nöbetçi eczane bugün: Karaman’da 16 Ocak 2025 Perşembe Hangi Eczaneler Nöbetçi? Karaman nöbetçi eczane bugün: Karaman’da 16 Ocak 2025 Perşembe Hangi Eczaneler Nöbetçi?

Dr. Coşar, böbrek sağlığını korumak için düzenli su tüketimi, sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam tarzının önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA