Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram oluşan obrukları  gözlemleyen bazı klavye yazarlarının çiftçilerimizin “mısır, pancar ekmesin, fasulye, vb su isteyen hiçbir ürünü ekmesin, buğday-arpa eksin" gibi söylemlerinin gün geçtikçe arttığını söyledi. 

"Su ve obruklar konusu, tarım ve ürün yelpazesi konusu  önemlidir." diyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram'ın açıklamasında öne çıkan satır başları şu şekilde; "Burada çiftçiyi suçlamak işin kolaycılığıdır. Fakat çözüm hiçbir zaman çiftçiye "Şunu ekme, bunu ekme" emirleri üzerinde kurulu olamaz. Acaba senaryo gerçekten çiftçinin günah keçisi yapılmasını haklı mı çıkarıyor? Burada şunları bilmek lazım:"

"17 Kilometrelik Tüneller Yıllardır Niçin Tamamlanmıyor?"

"165 milyon metreküp dolu hacmi olan, 16 bin hektar alanı sulaması planlanan 36 yıllık Gödet Barajı yıllardır kapalı devre sulama sistemi niçin tamamlanamadı?  KOP Projesi neden layıkıyla yürütülüp tamamlanmıyor. Bağbaşı Barajına suyun dökülmesi planlanan Avşar Barajında su tutulmaya başlanmasına rağmen yılan hikayesine dönen 17 kilometrelik tüneller yıllardır niçin tamamlanmıyor?"

"2016 yılında tanıtım lansmanı yapılan Karadağ sulama projesinde neden sadece proje aşamasından ileri gidilemedi?  Sulama amaçlı KOP Hotamış göletine 400 milyon metreküp su verilmesi planlanan proje  arka planda kaldı. Fakat bu dev projenin diğer kolu olan  Konya’ya 100 milyon metreküp içme suyu verilmiştir ve artan nüfus ile birlikte her gün artan talepler ile bu rakamlar 150 -200 milyon metreküp rakamlara doğru gitmektedir."

"Karaman'da çiftçiler su isteyen mısır, pancar ekmesin, fasulye ekmesin  de ne eksin? Buğday, arpa, biraz da  öyle mi? Bu ürünlerde az su mu tüketiyor? Mısırın pancarın %75'i kadar su kullanımı yapılıyor. Peki Karaman'ın ürettiği elma, mısır, pancar gibi ürünleri hayatımızdan çıkarın bakalım ne olur?"

"Tarlasını Eken Kaç Çiftçi Kalır?"

Borsa’dan Afyonkarahisar Çıkarması Borsa’dan Afyonkarahisar Çıkarması

"Karaman'da tarım kalır mı? Elma üretimi ile birlikte %85 tarıma dayalı ekonomisi olan ilimizde çiftçimiz biterse  inşaat, beyaz eşya, mobilya, galeriler, sarraflar, konfeksiyonlar vb kısacası ekonomi biter. Yapmayın dostlar, biraz insaflı olun Karaman çiftçimize merhametli  olun. Karaman susuz olamaz ve yok olur."

"Bunu anlayalım artık lütfen yıllardır ekilen alternatifi olmayan ürün desenlerinin yanlış olduğunu söylemek yerine artık bu bereketli topraklara dış havzalardan nasıl su getirelim bunun mücadelesini hep birlikte yapalım. Çiftimizin çaresi yoktur bunu anlayalım artık son kuyu kuruyana kadar sulu tarıma devam etmek zorundadır. Çünkü çiftçilerimiz hem makine parkı yatırımları hem ekonomik yönden borçlu ve büyük yatırımlar yapmıştır."

"Karaman tarımı suya mahkumdur, Karaman  susuz olamaz. Kimse susuz Karaman hayali kurmasın! Karaman’a suyu getirmenin formülünü arayalım.  Artık tek gündemimiz bu olsun, seferberlik ilan edelim. Olmayan suyun kavgasını değil olan suları Ovamıza getirmenin mücadelesini verelim artık."

Kaynak: R. Rüzgar Yel