Karaman denince akla ne gelir? Karaman kaç yılında şehir oldu? Karaman hangi bölgede? Karaman’ın kaç nüfusu var?  Karaman’ın hangi yemeği meşhur? Karaman’ın ilçeleri nelerdir? Karaman il olmadan önce nereye bağlıydı? gibi birçok sorunun cevabı haberimizin detayında…

Karaman Kaç Yılında Şehir Oldu?

Karaman eski tarihlere dayanıyor ama net bir tarihin kaynaklarda yer almadığını görüyoruz. Tarihi kaynaklara baktığımızda Karaman’ın eski ismi Larende olarak kayıtlara geçiyor.  Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende zamanla Konya iline bağlı olarak Karaman ismini aldığını görüyoruz.

Karaman 21 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre il oldu. Karaman Türkiye’nin 70’nci şehri olarak kayıtlara geçti.

Karaman Denince Akla Ne Gelir5

Karaman Hangi Bölgede?

Karaman İç Anadolu Bölgesinin güneyinde yer alıyor. Karaman iklim olarak kışları soğuk yazları ise sıcak ve kurak.  Karaman bitki örtüsü yönünden de zengin. Düz ovası ile ile karşımıza çıkan Karaman tarım, sanayi ve hayvancılık yönünden sektörlere önemli katkıda bulunuyor. Karaman ili buğday, arpa, fasulye, mısır ve en önemlisi de elma bahçeleri ile gıda da önemli bir katkı payı bulunuyor. Akdeniz Bölgesine yakın olması ile birlikte de Karaman’ın Ermenek Bölgesinde üreticiler ılıman türü seven zeytin ile geçimini sağlıyor. Şehrin bir ucunda bulunan sanayi bölgesinde faaliyet gösteren fabrikalar hem ihracat yönünden hem de Karaman şehrinde yaşayan vatandaşların istihdamı için oldukça fayda sağlıyor. Düz ovası ve çeşitli bitki örtüsü ile Karaman, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörüne de olumlu katkı sağlıyor.

Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal’a Anlamlı Hediye Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal’a Anlamlı Hediye

Karaman Denince Akla Ne Gelir4

Karaman’ın Kaç Nüfusu Var? 

Karaman’ın 2024 nüfusu  tahmini verilere göre 265.426 olarak kayıtlara geçiyor. Açıklanan verilere göre ise Karaman’ın yüzde 49 ‘unu erkekler, yüzde 50’sini ise kadınlar oluşturuyor.

Karaman’ın İlçeleri Nelerdir?

Karaman’ın 5 tane ilçesi olduğu karşımıza çıkıyor. 5 ilçenin isimleri ise şu şekilde; Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler…

Karaman Denince Akla Ne Gelir2

Karaman’ın Hangi Yemeği Meşhur?

Karaman, Anadolu toprakalrında yer alması ve eski tarihi dönemlere ev sahipliği yaptığı için yemek kültürü olarak da oldukça zengin şehirler arasında yer alıyor.  Karaman’ın en meşhur yemeği yokluktan gelen yemek olarak da karışımıza çıkan bulgur aşıdır. Diğer başlıca yöreye özgü yemekler ise; Arabaşı çorbası, Calla, Gılan Böreği, Guymak, Zülbiye, Batırık, Zerde, Palize tatlısı…

Karaman Denince Akla Ne Gelir1

Karaman Denince Akla Ne Gelir?

Karaman çoğu kişi tarafından bundan 5 10 yıl öncesi şehir olarak bilinmiyordu. İnsanlar Konya Karaman mı sorusunu Karaman halkına yöneltiyordu. Karaman 21 Haziran 1989 tarihinde il olmasına rağmen Türkiye genelinde birçok kültürel mirasımız ve doğal kaynaklarımız ile ön plana çıkamadık. Zamanla bu algıyı yıkmak için projeler hayata geçirildi. Karaman denince akla ne gelir sorusunun cevabını sizler için derledik.

Karaman denince akla ilk olarak Karaman’ın Koyunu geliyor. Karaman şehri elma ve kiraz üretimi ile de başı çekiyor. Karaman Turizm açısından ise, Taşkale’de bulunan tahıl ambarları, Yunus Emre Cami Türbesi, Karaman Kalesi, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası, Çeşmeli Kilise, Tartan Evi ve Zeyve Pazarı na oldukça ziyaretçi çekiyor.

Kaynak: Hatice Karaca