Güneş Tutulması Ne Zaman Saat Kaçta? Güneş Tutulması Türkiye'den İzlenebilecek Mi? soruları sosyal medyada kullanıcılar tarafından oldukça fazla aratılıyor. Peki yılın ilk güneş tutulması ne zaman olacak ve Türkiye’den seyredilebilecek mi? İşte detaylar…

Güneş tutulması ne zaman? İhlas Haber Ajansı

2023 Yılı Karaman'ın Acı Kaza Bilançosu 2023 Yılı Karaman'ın Acı Kaza Bilançosu

Güneş Tutulması Saat Kaçta?

Güneş Tutulması 8 Nisan Pazartesi TSİ ile 21:20'de gerçekleşecek. Türkiye'de gözlemlenemeyecek olan yılın ilk güneş tutulması Meksika, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda ve güneydoğu Kanada'dan gözlemlenebilecek.

Güneş Tutulması Nedir?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş'i kısmen ya da tamamen örtmesiyle meydana gelen doğa olayıdır. Bu olay, Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olmasıyla gerçekleşir, yani yörünge düzlemlerinin birbirine denk gelmesi gerekmektedir.

Ancak, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasındaki yaklaşık beş derecelik açı nedeniyle her yeni ayda Güneş'in tam önünden geçmez, bu yüzden Güneş tutulmaları nadiren meydana gelir. Genellikle yılda iki ila beş arasında Güneş tutulması yaşanır, ancak bunlardan sadece birkaçı tam tutulma şeklinde olabilir. Güneş tutulması sırasında Dünya üzerinde izlenen dar bir koridor nedeniyle bu olay herhangi bir bölge için nadir bir gözlem olabilir.

Kaynak: Hatice Karaca