Tarihi ve kültürel mirasların günümüze kadar gelmesi akıllarda yeni soruları doğurmakta. Gezginler ve tarih severler arama motorlarında merak ettiği konular arasında Enez yer aldı. Kullanıcılar Enez adını nereden almıştır? Sorusuna cevap arıyor. Peki Enez adını nereden almıştır? detaylar haberimizde…

Enez, Türkiye'nin Edirne ilinin bir ilçesi ve ilçenin merkezinde yer alan bir kasabadır. Enez ilçesi, 21 km kuzeyinde İpsala, 60 km doğusunda Keşan ilçesi, güneyde ve batıda Ege Denizi ve Yunanistan ile mülki ve millî sınır ile çevrilmiş olup, Meriç Nehri'nin denize döküldüğü Ege'nin kuzey sahilinde bir yarımada üzerinde yer almaktadır. İlçe, toplamda 30 km deniz kıyısına ve 44 km mülki sınıra sahiptir. Enez ilçesinin nüfusu 2011 sayımına göre 11.066 olup, yüzölçümü 473 km²'dir.

Enez Adini Nereden Almistir1

Enez ilçesinde genellikle Akdeniz iklimi görülür. İlkbahar ve sonbahar ayları yağışlı, kışları ise sert ve kuru geçer. Kışın az miktarda kar yağsa da genellikle nemli bir hava hakimdir.

1971 yılından itibaren yapılan kazılar sonucunda bölgedeki ilk yerleşim merkezinin Enez'in yaklaşık 3 km doğusunda yer alan Hoca Çeşme Höyüğü olduğu anlaşıldı. Geç Neolitik Çağda, yaklaşık olarak MÖ 6500'lerde kurulan bu yerleşim yerinde yaşayanların saz ve çamur gibi hafif malzemelerle inşa edilmiş oval biçimli kulübelerde yaşadıkları, ana tanrıçaya taptıkları ve deniz ürünleriyle beslendikleri saptandı.

Bölgede devlet kara yolu olarak Enez-Keşan ve İpsala-Enez kara yolu bulunmaktadır.

Günümüzde Enez adını taşıyan Ainos, Meriç'in denize döküldüğü yerde kurulmuş iki limanlı bir şehir olarak üne kavuşmuştur. Önceleri deniz kenarında olan şehir, Meriç Nehri'nin alüvyon sürüklemesi sonucunda kıyıdan uzaklaşmış; şu an 4 km içeride kalmıştır. Ainos, ilk iskan edildiği MÖ 4000'li yıllardan bu yana çok değişiklik geçirmiş olmasına rağmen yaşamını kesintisiz sürdürmüştür.

Ainos'un ilk sakinleri hakkında kesin bilgilere sahip değiliz. Eskiçağ kaynaklarında, Ainos'un yerinde önceleri Trak kabilelerinin yerleşik olduğu, MÖ 7. yüzyılda İzmir'in kuzeyinde Aiolia bölgesinde yaşayan Aioller tarafından iskan edildiği, daha sonra ise, Mytileneliler (Midilli Adası) ile Kymeliler tarafından iskan edildiği bilinmektedir.

Enez Adini Nereden Almistir2

Yüksük Çorba Nasıl Yapılır? Yüksük Çorba Nasıl Yapılır?

Enez Adını Nereden Almıştır?

Enez adı, bölgedeki yerleşimin antik çağlardaki adı olan Ainos'tan gelmektedir. Eski adı Ayesintoz Vepolti Urya olan, halen "beğenilen" anlamına gelen İnoz diye bilinir. İlçenin eski adı 1891 kayıtlarında Enos olarak geçmektedir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel