Dünyada su sıkıntısı gündemde olduğundan, birçok ülke su rezervleri ve potansiyel elektrik üretimi alanında yatırımlar yapmaktadır. Türkiye'de de barajların doluluk oranları ve kapasite durumları sıkça merak edilen konular arasındadır. Kullanıcılar yapımı ve büyüklüğü nedeniyle Yusufeli barajı hakkında merak ettiklerini arama motorlarında aramaya başladı. Peki Yusufeli Barajı en büyük baraj mı? detayları haberimizde...

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan bir barajdır ve temeli 26 Şubat 2013'te atılmıştır.

Yusufeli Baraji En Buyuk Baraj Mi3

Yusufeli Barajı, Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilmiştir. 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretecektir. Tesis, şu anda çift eğrilikli beton kemer kategorisinde dünyanın en yüksek üçüncü, genel kategoride ise dünyanın en yüksek yedinci barajı konumundadır.

Konuk: “Çalışan Herkes Kadrolu Olacak” Konuk: “Çalışan Herkes Kadrolu Olacak”

2022 yılının ilk günlerinde barajda su tutulmaya başlanmıştır. 22 Kasım 2022'de tüm inşaat çalışmaları tamamlanmıştır. Nehir yatağındaki bazı köylerle birlikte Yusufeli ilçe merkezinin de taşınmasına neden olmuştur.

Yusufeli Baraji En Buyuk Baraj Mi2

Yusufeli Barajı En Büyük Baraj mı?

Artvin'de yer alan Yusufeli Barajı, 275 metrelik yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajıdır ve çift eğrilikli ince kemer beton barajlar kategorisinde dünyanın en yüksek 5. barajıdır. Bu muazzam yapı, mühendislik harikası olarak kabul edilmekte ve uluslararası alanda büyük ilgi görmektedir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel