İş hayatında uzun süredir tartışma konusu olan “şirket telefonu kime aittir, içindeki veriler kimindir?” sorusuna yargıdan emsal niteliğinde bir yanıt geldi. SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın köşesinde aktardığı davaya göre, bir şirkette yaklaşık 5 yıl mühendis olarak çalışan işçi, işten çıkarılmasının ardından özel mesajlarının izinsiz şekilde incelendiğini belirterek hukuk mücadelesi başlattı.

Şirket Telefonundaki Mesajlar İzinsiz İncelendi

İddiaya göre mühendis, görev tanımı dışında işler yaptırıldığı ve bazı hak edişlerinin ödenmediği gerekçesiyle işvereni şikâyet etti. İş sözleşmesinin sona erdiği gün ise çalışanın kullanımında bulunan şirket telefonuna el konuldu.

Çalışan, telefonda kişisel bilgilerinin ve özel yazışmalarının bulunduğunu, ancak kendisine bu verileri silme fırsatı verilmediğini ileri sürdü. Daha sonra telefondaki WhatsApp mesajlarının incelendiği ve kayıt altına alındığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine işçi; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve prim alacaklarının yanı sıra özel hayatının ihlal edildiği gerekçesiyle manevi tazminat talebinde bulundu.

İşveren Mesajları Fesih Gerekçesi Gösterdi

Davalı şirket ise işten çıkarmanın haklı nedenle yapıldığını savundu. Şirket tarafı, çalışanın telefonda yer alan bazı yazışmalarında işveren ve yöneticiler hakkında ağır ifadeler kullandığını, ayrıca bazı çalışanlara yönelik uygunsuz paylaşımlar yaptığını öne sürdü.

İşveren, telefonun şirkete ait olduğunu belirterek cihazdaki mesajların incelenebileceğini ve bu yazışmaların fesih gerekçesi yapılabileceğini savundu.

Mahkemeden Özel Hayat Vurgusu

Yerel mahkeme ise işverenin bu savunmasını kabul etmedi. Mahkeme, bir cihazın mülkiyetinin işverende olmasının, o cihazı kullanan çalışanın özel yazışmalarının izinsiz şekilde okunabileceği anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Kararda, özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması ilkesine vurgu yapıldı. Hukuka aykırı yöntemle elde edilen mesajların işten çıkarma gerekçesi olarak kullanılamayacağı belirtildi.

Bu nedenle işverenin feshi haksız bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 569 Personel Alacak: Başvurular 15 Haziran’da Başlıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı 569 Personel Alacak: Başvurular 15 Haziran’da Başlıyor
İçeriği Görüntüle

Yargıtay Kararı Onadı

Dosya önce Bölge Adliye Mahkemesi’ne, ardından Yargıtay’a taşındı. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını yerinde bularak onadı. Böylece karar kesinleşmiş oldu.

Kararla birlikte işverenlerin, şirket tarafından verilen telefon ya da bilgisayarları sınırsız şekilde inceleyemeyeceği bir kez daha ortaya konuldu. Cihazın işverene ait olması, çalışanın özel mesajlarının izinsiz okunmasına hukuki dayanak oluşturmuyor.

Çalışanlara ve İşverenlere Emsal Olacak

Uzmanlara göre bu karar, iş dünyasında özellikle şirket telefonu, kurumsal bilgisayar ve iş yeri e-posta hesaplarının kullanımında önemli bir sınır çiziyor. İşverenlerin denetim hakkı bulunsa da bu hakkın özel hayatın gizliliğini ihlal edecek şekilde kullanılamayacağı belirtiliyor.

Karar, çalışanların kişisel verilerinin korunması ve özel hayatlarına saygı gösterilmesi açısından emsal nitelik taşıyor. İşverenlerin ise çalışanlara verilen cihazların kullanımına ilişkin açık, yazılı ve hukuka uygun politikalar belirlemesi gerekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ