Türkiye’de çeşitli bölgelerinde daha önceki yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan Engerek yılanı bu yılda kullanıcılar tarafından Türkiye’de Engerek Yılanı Var mı? Sorusunu arama motorlarında sıklıkla aratmaya başladı detaylar haberimizde…

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde sıkça aranan konulardan biri olan koca engerek yılanı, internet kullanıcılarının ilgisini çekiyor. Ülkemizde en zehirli yılan türü olarak bilinen koca engerek yılanı, bir ısırık sonrasında 5 ila 10 dakika içinde ölüme yol açabilmektedir.

Turkiyede Engerek Yilani Var Mi Engerek Yilanin Zehri Ne Kadar Surede Oldurur4

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürebileceği bilinen bu yılanlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaşamaktadır. Genellikle bin 500 metreye kadar olan yüksekliklerde bulunurlar.

Koca engerek yılanının nadir görülmesine rağmen, son zamanlarda Tunceli'de bir köyde görüldü ve bir vatandaş tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Ancak yılanın zehirli olmasına rağmen, vatandaş sadece videosunu çekmekle yetinip yılanı rahatsız etmemeyi tercih etti.

Turkiyede Engerek Yilani Var Mi Engerek Yilanin Zehri Ne Kadar Surede Oldurur3

Türkiye’nin Gizli Lezzeti Obruk Peyniri: Gerçek Obruk Peyniri Nasıl Anlaşılır? Türkiye’nin Gizli Lezzeti Obruk Peyniri: Gerçek Obruk Peyniri Nasıl Anlaşılır?

Benzer şekilde, Muş'un Zovaser Dağı'nda ışkın otu toplamak için giden bir vatandaş da yaklaşık 7 metre uzunluğunda iki koca engerek yılanıyla karşılaştı ve bu görüntüleri kaydetti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne gönderilen bu görüntüler incelendikten sonra yılanların Türkiye'de en zehirli tür olan koca engerek olduğu belirlendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri, bu tür yılanların doğal yaşamlarına zarar vermeden korunması gerektiğini vurguladılar. Ayrıca, yılanların özellikle ilkbaharda daha aktif oldukları ve bu dönemde insanlarla karşılaşma ihtimalinin arttığı konusunda uyarılarda bulundular. Bu nedenle, kırsal alanlarda faaliyet gösterenlerin dikkatli olmaları ve yılanlara yaklaşmamaları tavsiye edildi

Turkiyede Engerek Yilani Var Mi Engerek Yilanin Zehri Ne Kadar Surede Oldurur 2

Türkiye’de Engerek Yılanı Var mı?

Doğu ve Doğu Anadolu bölgesinde birçok ilde sık görüntülenen bu tehlikeli nesli tükenmekte olan yılan yerleşim yerlerinden uzak doğa içerisinde yaşamaktadır.

Turkiyede Engerek Yilani Var Mi Engerek Yilanin Zehri Ne Kadar Surede Oldurur

Engerek Yılanı Ne Kadar Sürede Öldürür?

Ülkemizde de sıklıkla karşılaştığımız Engerek Yılanı ısırdıktan sonra 5-10 dakika içerisinde zehrinin etkisini gösterdiği ve öldürücü etkisinin olduğu bilinmektedir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel