Etkinlikte, birlik kurucusu Nezihe Muhiddin anılarak öncülüğünde kadınların toplumsal, ekonomik ve sosyal eşitliği için verdikleri mücadele bir kez daha hatırlatıldı. Program, Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi Başkanı M. Aynan Çolakoğlu’nun etkileyici konuşmasıyla başladı.

Turk Kadinlar Birligi Karaman Subesi 100 Yilini Kutladi Foto Galeri4

Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi Başkanı M. Aynan Çolakoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Meşrutiyetten Cumhuriyet’e geçiş sürecindeki milli mücadele yıllarında kadınların mücadelesini ve fedakarlığını takdir eden Atatürk, yeni kuracağı ülkenin kalkınmasının kadın-erkek birlikte olduğunda yükseleceğini her fırsatta tekrarlıyor ve kadınların önemine vurgu yapan konuşmalar yapıyordu. Çünkü cinsiyet ayrımına dayalı geleneklerine bağlı bir toplumda kadın devrimlerini gerçekleştirmek için öncelikle zihniyet alanında bazı kalıpların yıkılması gerekiyordu. Atatürk'ün toplumu aydınlatan, kadınları cesaretlendiren bir konuşmasında, "Türk kadınlarının esasen dehaya sahip olduğuna şüphe yoktur. Türk kadınları memleketin kaderini millet namına idare eden siyasi topluma dahil olmak arzusunu belirtmiştir. Dolayısıyla kadınlarımızı hiçbir ve hiçbir vatandaşlık vazifesinden uzak tutamayız. Çünkü hakların tümü vazifelerden doğar." Bu söz, kadınların hak ve özgürlük mücadelesini başlatacak ilk adımdı.

25 Temmuz 2024 Perşembe Karaman'da Hangi Eczaneler Nöbetçi? 25 Temmuz 2024 Perşembe Karaman'da Hangi Eczaneler Nöbetçi?

Cumhuriyetin ilanıyla, milli mücadelenin zor zamanlarında vatan için hizmet etmiş Türk kadını artık pasif ve geride kalmak istemiyordu. Bağımsızlığın kazanılmasında kadınların rolü büyüktü şüphesiz. Nezihe Muhittin, Cumhuriyet yönetiminin kadınlar için yeni haklar ve (kgrthaber.com) özgürlükler getirdiğini biliyor, gazetelerde yazdığı makalelerde ve verdiği demeçlerde mücadelelerini duyurmaya çalışıyordu. "Kurtuluş mücadelesinde her alanda olduk, kurulan ülkenin yönetiminde de söz sahibi olmamız gerek" düşüncesiyle hareket ederek, on üç arkadaşıyla birlikte 7 Şubat 1924 tarihinde Türk Kadınlar Birliği'ni (TKB) kurmuştur.

Kuruluş amacı, kadının siyasi haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit olarak katılımının sağlanmasıydı. Birliğin ilk çalışması, çok eşli evlilikler ve boşanma konuları ile ilgili Aile Hukuku alanında gerçekleşmiştir. 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın, toplum içinde kimliğini elde etmiş oldu.

1930-1935 yılları arasında yapılan devrimlerle seçme ve seçilme hakkı kazanılmıştır. İlk kadın Belediye Başkanı, ilk kadın muhtar ve T.B.M.M.'de 18 kadın milletvekili seçilmesi sağlanmıştır.

1935'te Cumhuriyet'in ilk Uluslararası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına ev sahipliği yapmış ve 1954'te de kamu yararına çalışan dernek statüsü kazanmıştır.

Genç Türkiye Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilmesi için mücadele verdiği, siyasal yaşama aktif olarak katılımı getiren yasadan, en çok yararlanan tek sivil toplum kuruluşu olan T.K.B., yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan (kgrthaber.com)  kaldırılmasına özel önem vermektedir. Yasalar önünde "tam eşitlik" kampanyası çerçevesinde Medeni Yasa'nın değiştirilmesi başarısına imza atmış ve Kadına Yönelik Şiddet mücadelesinde önemli bir yasa olan 4320 sayılı yasanın uygulanmasında ve hayata geçirilmesinde yer almıştır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve Ailenin Korunması'na dair 6284 sayılı yasanın aktif katılımı olmuştur.

Siyasi partiler ve seçim yasaları olmak üzere çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkıda bulunmaktadır. Halen Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) yürütme kuruluna ev sahipliği yapmakta sekreteryasını sürdürmektedir. Ayrıca Avrupa Kadın Lobisi Türkiye koordinasyonunu yürütme kurulundaki görevini 2 dönemdir sürdürmektedir.

T.K.B.'nin 100.yılında Kadına Hak ettiği değerinin verilmesine Türk kadınının siyasi ve sosyal alanda var olmasını sağlayan Ulu önder Atatürk’ü ve kurucumuz Nezihe Muhittin ile arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz.”

Turk Kadinlar Birligi Karaman Subesi 100 Yilini Kutladi Foto Galeri13

Konuşmanın ardından, Duygu Dans Sporları tarafından sergilenen zeybek gösterisi, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Müziğin coşkusuyla devam eden etkinlikte, saz eşliğinde müzik dinletisi gerçekleştirildi. Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim’in eşi Hatice Sarıibrahim’in katılımıyla Türk Kadınlar Birliği 100. yıl pastası kesildi ve katılımcılara ikram edildi. Etkinliğe katkıda bulunanlara teşekkür belgeleri takdim edildi ve programın sonunda, katılımcılar düzenlenen resim sergisini gezerek Filiz Sertan Kızıl ve M. Aynan Çolakoğlu’nun eserlerini inceleme fırsatı buldu ve Türk Kadınlar Birliği'nin tarihine ve başarılarına tanıklık ettiler. Etkinlik, katılımcıların büyük beğenisini kazanırken, kadınların toplumsal eşitlik mücadelesinin ne kadar önemli ve değerli olduğunu bir kez daha hatırlattı.

100. Yıl Kutlama programına, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim’in eşi Hatice Sarıibrahim, kurum müdürleri, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL