Sokak lezzetlerinin ve yöresel yemeklerinin müdavimi olan kullanıcılar Adana şehrine özgü olan Şırdan hakkında merak ettiklerini sosyal medya üzerinden araştırıyor. Aratılan konular arasında da Şırdanın Üzerine Ne Dökülür? yer aldı Şırdanın üzerine ne dökülür? sorusunun detayları haberimizde...

Şırdan, bir sakatat yemeği olarak bilinir. Geviş getiren hayvanlarda sindirilmiş besinlerin tekrar mide suyuyla sindirildiği dördüncü mide bölümünden adını alır. İçi çeşitli baharatlar ve pirinçle doldurularak dolma haline getirilir. Şırdan, genellikle geç saatlerde veya sabaha karşı tüketildiğinde daha lezzetli olduğu düşünülür. Bu nedenle Adana dışında pek bilinmeyen bu yemek genel olarak kokoreceye benzetilir.

Mehmet Ali Yılmaz Nerede Neden Öldü? Mehmet Ali Yılmaz Nerede Neden Öldü?

Sirdanin Uzerine Ne Dokulur (1)

Şırdan dolmasının nasıl yapıldığına dair genel bilgi vermek gerekirse, öncelikle şırdan bol tuzla ovulup yıkanır, ardından limonlu tuzlu suda bekletilir. Daha sonra içine özel baharatlı pirinç doldurulur, torba şeklinde dikilerek orta ateşte kaynatılır.

Şırdanın işkembeyle birlikte bu kadar meşhur olmasının nedeni elbette lezzetidir. İç malzemesi genellikle işkembe dolması ile benzerdir; pirinç, kıyma, soğan ve baharat kullanılır.

Şırdan dolması tarifi için kullanılan malzemeler genellikle şırdan, pirinç, soğan, biber salçası, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı pul biberdir. Malzemeler karıştırıldıktan sonra şırdanlar doldurulur ve tencereye yerleştirilerek pişirilir. Servis edilirken üzerine bolca kimyon serpilir.

Sirdanin Uzerine Ne Dokulur (2)

Şırdanın Üzerine Ne Dökülür?

Şırdan dolmasını yemeden önce ipi çıkarılır ve üzerine tuzla karışık kimyon serpilir. Acı sevenler pul biber de ilave edebilir. Şırdanın elle yenmesi tercih edilen bir yöntemdir ve bu şekilde yenildiğinde daha keyifli bir deneyim sunar. Eğer şırdanı ilk defa deneyecekseniz, bu lezzeti daha önce tattığınız hiçbir şeye benzemez.