Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Nisan 1979 yılında İstanbul’da doğmuştur. Türk ekonomist, mühendis ve bankacıdır.  İstanbul Erkek Lisesi’ni ikincilikle bitirmiştir. ardından Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinden bölüm birincisi olarak mezun olmuştur.  Princeton Üniversitesi’nde doktorasını bir yılda tamamlamıştır.

March Mc Lennan, Goldman Sachs, First Republic Bank gibi dünyaca ünlü birçok firmayla çalışmıştır. Batur Biçer ile evli ve bir çocukları vardır. Eşi Batur Biçer’de kendisi gibi Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunudur, Princeton Üniversitesi’nde finans alanında doktora yapmıştır.

Merkez Bankası Başkanı’nın 2023 maaşı 161 bin Türk Lirası 7 bin 700 Dolar’dı. Eski maaşının aylık 85 bin Dolar olan Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olmak için 74 bin Dolar’ı bırakması gündem olmuştu. 2024 güncel maaşları ise henüz belli değil.

son zamanlarda yaptığı açıklamalarla gündemden düşmeyen Erkan’ın İstanbul’da 161 bin Türk Lirası maaşla ev bulamaması gündem oldu “"Arz eksikliği ve ucuz finansman olduğu zaman bazen dengeler bozulabiliyor. İşte burada bizde de en önemli sorun sosyal konut arzı. Çünkü sosyal konut eksikliğinden dolayı kiralarda artış var. Ayrıca kiralarda Türkiye’ye özgü bir artış söz konusu. Cumhurbaşkanımız ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız da bu konunun üzerinde çok duruyorlar. Bir insanın 10 evi olmamalı, 10 insanın bir evi olmalı. Ev ve gıda çok önemli. Sağlık konusunu devletimiz çok oldu çözeli. İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz. Apartman görevlimize fiyatları soruyorum. Ben markette patatesin, kırmızı etin ve sütün fiyatına bakıyorum. Ekmek, süt ve akaryakıtın enflasyonda ciddi bir etkisi var. Aynı ürünü farklı fiyata satan market gördüğüm zaman bunu onlara soruyorum. Sonuçta iki adım ötedesin. Biz normal dışarıdan alınan yoğurt yemiyoruz, mayalıyoruz. Süt fiyatları bazen markette artmıyor ama TÜİK istatistiklerinde arttığını görüyorum. Apartman görevlimiz olan Sadık Abi’ye de çoğu zaman fiyatları soruyorum. Onu sorguya çekiyorum. Ben ‘indi’ diyorum. O ‘inmedi’ diyor. Sürekli “Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak” diyor." ifadelerine yer vermişti.

Kaynak: Hatice Karaca