1981'de Mardin'in Derik ilçesinde doğan, beş çocuklu bir ailenin ilk ferdi olan sanatçı, çocukluğunu Karadeniz Ereğlisi ve Fatsa'nın köylerinde geçirdi. İlkokulu Saitler Köyü'nde tamamladıktan sonra ailesinin tayini nedeniyle Bismil'e taşındıklarında, ortaokul yıllarında halk müziğiyle ilgilenmeye başladı. Sanat eğitimine 1995'te Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladı ve 1999'da birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nde eğitimini sürdürdü ve 2003'te Şan Ana Sanat Dalı'ndan mezun oldu.

Opera çalışmalarına Oylun Davran Erdayı'nın eşliğinde başladı ve 2004-2005 yıllarında İtalya'da Accademia d’Arte Lirica Müzik Akademisi'nde, ardından 2006-2008 yıllarında Accademia Internazionale Musicale di Perugia'da Sergio Bertocchi ile devam etti.

Pervin Chakar kimdir? Pervin Chakar nerede yaşıyor, aslen nereli? - Yeni  Bakış - İzmir Aydın Manisa Uşak Ege Haberleri son dakika güncel kaza İzmir  son dakika gezilecek yerler elektrik su kesintisi

İtalya'da eğitimine devam etmek için 2006'da İtalyan hükümetinin bursuyla fırsat buldu. Luciana Serra, Lella Cuberli, Tiziana Fabbricini, Mietta Sighele ve Veriano Luchetti'nin masterclass'larına katıldı. 2008'de İtalya'da Perugia F. Morlacchi Devlet Konservatuvarı'ndan derece ile mezun oldu ve aynı konservatuvarda yüksek lisansını tamamladı.

Sahneye ilk çıkışı 2004'te 10. Uluslararası Eskişehir Festivali'nde Carl Orff'un Carmina Burana eseriydi. Ardından, Handel'in Deidamia Operası'nın Türkiye'deki ilk gösterisinde "Nerea" rolüyle sahne aldı.

Operayı Kürt Müziğiyle Buluşturan Bir Soprano: Pervin Chakar - SES Eşitlik,  Adalet, Kadın Platformu

İlk performansını 2006'da Milano'daki Teatro Rosetum Sahnesi'nde Fransızca "Werther" operasında "Sophie" rolüyle gerçekleştirdi. Mozart'ın "Der Schauspieldirektor" Operası'nda "Madame Herz" rolüyle çeşitli sahnelerde yer aldı. 2008-2009'da İtalya'da düzenlenen 60. AsLiCo yarışmasında finalde yer aldı. Bu yarışma sonunda Hansel ve Gretel Operası’nda Gretel rolünü İtalya'da birçok tiyatroda sahneledi. Ayrıca Venedik'teki Teatro La Fenice'de "Maria Stuarda"'da "Anna Kennedy" rolünü sahneledi.

Pervin Chakar Kimdir, Kaç Yaşında, Nereli? - EGEPRESS

2010'da Teatro alla Scala'da Alban Berg'in "Lulu" eserinde "Eine FÜnfzehnjahrige" rolüyle yer aldı; daha sonra aynı opera Daniele Gatti yönetiminde Theater an der Wien sahnesinde gösterime sunuldu. Scarlatti'nin Messa di Santa Cecilia eserinde soprano solo olarak 36. Martina Franca Festivali'ne davet edildi.

2010'da düzenlenen 6. Leyla Gencer Şan Yarışması'nda üçüncülüğü paylaştı ve bu başarı, 2012'de 40. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde konser verme fırsatı sundu. Aynı yıl Arnavutluk'un Tiran şehrindeki 11. Marie Kraja Opera Festivali Yarışması ve İtalya'nın Milano kentindeki 4. Uluslararası Magda Olivero Opera Yarışmalarında ödüller kazandı.

Fatsa'da okuyan Kürt soprano: Pervîn Chakar kim? - Ordu Son Dakika  Haberleri - Ordu Yorum Gazetesi - Ordu Haber

Pervin Chakar, 2011'de İtalya'nın Sulmona kentinde düzenlenen 28. Uluslararası Maria Caniglia Opera Yarışması'nda birincilik ödülü ve New York Lotte Lehmann Vakfı tarafından “En İyi Kadın Sesi Özel Ödülü”’ne layık görüldü. 2012'de Paris Accademie Disque du Lyrique tarafından Altın Orfeo Leyla Gencer Büyük Ödülü'ne (Orfee D'or) değer görüldü.

Çakar, 2016'dan beri Almanya'da yaşamını sürdürüyor. 2018'de Köln Filarmoni Gençlik Orkestrası ile Mozart'ın konser aryalarından seçmeler sunarken, 2019'da İtalya ve Almanya'da soprano solo olarak konserler verdi. 2019'da Gomidas'ın 150. doğum yılı nedeniyle Berlin ve İstanbul'da konserler verdi.

İtalya'nın Kürt Sopranosu Pervin Chakar

2022'de Türkiye'deki ilk Kürtçe dersini açan Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki konserinin, repertuarında Kürtçe şarkı bulunduğu için iptal edildiğini iddia etmişti. İptalin sebebi, biletli bir konser olmamasına rağmen ücretle sahneye çıkmak istemesiydi.

Kaynak: Haber Merkezi