Karaman’da Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Açık Öğretim Bürosu Kurs Merkezi’nde öğrenim gören engelli öğrenciler ve kursiyerlerin 1 yıl boyunca boş zamanlarını değerlendirerek el emeği ile özenle hazırladıkları ürünlerin sergilendiği programa yoğun katılım gerçekleşti. Ahşap yakma, dikiş, ahşap boyama, sepet örme ve atık malzemeleri değerlendirme yöntemleri ile özenle hazırlanan eserler aynı zamanda satışa çıkarıldı.

Karaman Halk Egitim Merkezi Yil Sonu Sergisi 202418

40 yaşında öğrencim de var 22 yaşında öğrencim de var

Halk Eğitim Merkezi’nde özel eğitim öğretmeni olan Ayşe Uçkaç, “Özel eğitim öğrencileri ile birlikte burada branşımızı icra ediyoruz. El sanatları branşında geri dönüşüme dair ürünler yapıyoruz. Her sene gerçekleştirdiğimiz gibi sene sonunda özel eğitim öğrencilerimizin yaptığı ürünlerin bulunduğu sergimizi gerçekleştiriyoruz. Ben bu sene Halk Eğitim Merkezi Özel Eğitim bölümünde çalışma yılı olarak 9 yılı tamamladım. Öğrencilerimiz kendi yapabildikleri ölçüde buldukları her türlü malzemeyi değerlendirerek boyama, kesme ve yapıştırma ile bir ürün ortaya çıkarıyor. Çöpe atılmış her türlü şey burada bir esere dönüşüyor. Çok mutluyuz, çocuklarımız da çok sevindi. Vali beyin gelmesi bizim için çok önemli, değer görmek ayrı bir mutluluk. Genelde 18 yaş sonrasında çocukların ilk başta gidecek hiçbir yeri olmuyor ve buraya geldikleri zaman hem aileler dinleniyor hem çocuklar bir etkinliğe katılarak zaman geçirebiliyorlar, birbirleriyle arkadaş olabiliyorlar, el becerileri ve motor becerileri gelişiyor. Buraya gelen ve etkinliklere katılan çocukların kendileri de çok memnun. Bizler de çok memnunuz çünkü bu işi severek yapmak ayrı bir memnuniyet veriyor. Okulumuzda özel eğitim bölümünde 25 öğrencimiz ve 3 sınıfımız var. Her sene öğrenci sayımızda değişiklik oluyor. Buraya gelen öğrencilerin yaşı 18’den başlıyor ve bir sınırı yok çünkü 40 yaşında öğrencim de var 22 yaşında öğrencim de var”  diye konuştu.

Karaman Halk Egitim Merkezi Yil Sonu Sergisi 202420

Karaman’da 15 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak Karaman’da 15 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak

Eseri yaparken çok mutlu oldum

Halk Eğitim Merkezi’nde özel eğitim öğrencisi olan 21 yaşındaki Kübra Kılıçarslan yaptığı eseri anlatırken şu ifadeleri kullandı, “Özel eğitim okulunda kurslarda etkinlikler yapıyoruz. Pirinçleri kullanarak yaptığım bu eseri boyadık ve yapıştırdık ve bu ortaya çıktı. Yapımı uzun sürdü. Eseri yaparken çok mutlu oldum. Sergide yer aldığı için de çok heyecanlıyım”

Karaman Halk Egitim Merkezi Yil Sonu Sergisi 20244

Burada çok iyi arkadaşlarım var

Halk Eğitim Merkezi’nde özel eğitim öğrencisi olan 25 yaşındaki Hamza Bayır hamurdan ve ağaçtan yaptığı eseri şu şekilde anlattı: “Bunu yapmamız boyaması ile beraber 2 saati buluyor. Mantarları yapıştırıcı ile yapıştırdık ve sonrasında boyadık. Valimiz geldiği için çok mutluyum. Burada çok iyi arkadaşlarım var”

Çocukların sayesinde biz de eğitim alıyoruz ve eve kapanmıyoruz

Halk Eğitim Merkezi’nde özel eğitim öğrencisi olan Celal Yüksel’in annesi Gülcan Yüksel, “Burada böyle bir sergi olduğu için çok mutluyuz. Burada çocuklar ellerinden geldiği kadar el işi eserler yapıyorlar. Öğrenciler buraya geldikleri için çok mutlu hocamızdan da memnunuz. Ben 1999 senesinde çocuğumu eğitime başlattım ve çocuğum şuanda 30 yaşında ve eğitim aldı yani eve kapanmadı. Hemen hemen buradaki tüm çocukların aileleri ile de arkadaşız. Çocukların sayesinde biz de eğitim alıyoruz ve eve kapanmıyoruz” dedi.

Karaman Halk Egitim Merkezi Yil Sonu Sergisi 202430

16 kursiyerim bulunmakta

23 yıldır el sanatlarıyla uğraştığını söyleyen ve 3 yıldır eğiticilik yaptığını söyleyen Emel Yayla, “ El sanatlarıyla uğraşıyorum ve 3 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Bu sergi de bir yıllık emeklerimizin sonucu olarak kursumuzda  modüllerle ahşap kağıt yakma, atık kağıt üzerine geri dönüşüm üzerine çalışmalar yaptık. Günümüzde çok meşhur olan sepet örücülüğünün maliyeti yüksek olduğu için biz bu kursta atık kağıtla muhtelif ambalajlarla ürünleri oluşturarak renklendirdik. Biz bu kursla ev hanımlarının bir uğraş ve meşgalesi olmasını, ev bütçesine katkı sağlamalarını ve elimizdeki malzemelerimizi atık oluşturmadan dönüştürerek en güzel nasıl bir şekilde değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Benim eğitim vermiş olduğum 16 kursiyerim bulunmakta. Bu eğitimi bir iş olarak görmediğim için hobi gibi keyifli ve istekli yapıyorum. Öğrencilerimde her ne kadar evlerinde yorgun düşseler de her gün koşarak geliyorlar. Ahşap yakma sanatı havya makinesiyle kavak kontrplak malzeme üzerine sabırla yapılan bir sanattır. Şu an sergimizde 19 adet ahşaP yakma eserimiz bulunmaktadır” diye konuştu.

Karaman Halk Egitim Merkezi Yil Sonu Sergisi 20249

Programa Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ve kurum müdürleri, kursiyerler ve vatandaşlar katılım sağladı. Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim engelli bireylerle sohbet ederek eserlerini inceledi ve el emeklerinden dolayı tüm kursiyerlerine teşekkürlerini iletti. Program hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL