Gezginler ve araştırmacılar arasında merak uyandıran şehirler arasında Karaman da kendine yer buldu. İç Anadolu bölgesinde yer alan bu şehir, büyükşehir illeri arasında dikkat çekiyor ve kullanıcılar tarafından araştırılmaya başlandı. Karaman hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcılar, arama motorlarında genellikle " Karaman Kışın Soğuk Olur mu?" gibi sorulara da cevap arıyorlar. Detaylar haberimizde…

Karaman Kisin Soguk Olur Mu (3)

Karaman ilinin eski adı Larende’dir ve şehir, Selçuklular döneminde İslamiyet ile tanışmıştır. Karamanoğlu Beyliği'nin kurucusu Karaman Bey'in adını taşıyan şehir, Cumhuriyet döneminde Karaman olarak adlandırılmıştır. 15 Haziran 1989'da Türkiye’nin 70. ili olmuştur.

Karaman, İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke ve batısında Antalya bulunmaktadır. İl merkezine bağlı beş ilçesi vardır: Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler. 2014 yılı sonu itibarıyla toplam nüfusu 240.362’dir. Karaman halkının ekonomik ve sosyal durumu gelişmiştir. Nüfusun %95’i okuryazar olup, yükseköğrenim mezunları oldukça fazladır. Karaman, işsizlik oranının sıfır olduğu nadir illerden biridir. Çevre illerden, özellikle Mersin'in Mut ilçesi ile Konya'nın Ereğli ve Karapınar ilçelerinden Karaman'daki fabrikalara işçi taşınarak istihdam sağlanmaktadır.

Karaman Kisin Soguk Olur Mu (1)

Karaman, çok eski bir tarihe sahip olup, çeşitli ekonomi ve kültürlerin kaynaştığı bir yerdir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Karaman, tarih boyunca kültürel bir köprü görevi üstlenmiştir. İlde, bu medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi, turistik ve arkeolojik birçok eser bulunmaktadır. Hititler'den başlayarak Roma, Bizans, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalma çok sayıda anıt, yazıt, kilise, manastır, kale, köprü, sarnıç, cami, medrese, türbe, kümbet, han ve hamam gibi eserler mevcuttur.

Türkçenin başkenti olarak bilinen Karaman, Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz” dizeleriyle insanları sevgi, hoşgörü ve birliğe davet eder. Yunus Emre’nin türbesi Karaman’dadır. Ayrıca Mevlana’nın annesi ve abisinin mezarları da Aktekke Camii'nde yer alır. Bu nedenle, Karaman inanç turizmi açısından büyük öneme sahiptir. Karaman, Anadolu’yu Akdeniz'e bağlayan İpek Yolu üzerinde bulunması, zengin tarihi, kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, mutfağı, benzersiz florası, somut olmayan kültürel mirası ve misafirperverliği ile değişen turist profillerine hitap eden bir destinasyondur.

Karaman Kisin Soguk Olur Mu (7)

Karaman’ın yetiştirdiği ünlü şahsiyetler arasında Yunus Emre, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Mümin’e Hatun, Kemal Reis, Piri Reis, Zembilli Ali Efendi, Şeyh Edebali, Seyyid Ali Sultan Es-Semerkandi, Molla Fenari, Kenzi, Gufrani, Hottuoğlu, Kazım Karabekir Paşa, Kerimüddin Karaman Bey, Karamanoğlu Mehmet Bey, Bekir Sıtkı Erdoğan, Mehmet Çınarlı ve Ahmet Tufan Şentürk gibi isimler bulunmaktadır.

Karaman mutfağı, tarımsal ürün ağırlıklıdır. Bulgur pilavı neredeyse her gün tüketilen bir yemektir. Özel günlerde şebit pilav ve etli ekmek yapılır. Arabaşı çorbası, Calla, Gılan Böreği, Guymak, Zülbiye, Batırık, Zerde ve Palize tatlısı yöreye özgü yemeklerdir. Karaman mutfağına ait yaklaşık 200 çeşit çorba, yemek ve tatlı bulunmaktadır.

El sanatları ve hediyelik eşya açısından Karaman'da halıcılık, dokumacılık, kilimcilik, bakır işlemeciliği, doğramacılık, mobilyacılık, biçki-dikiş ve nakış işleri yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı ve Ayrancı’nın Koraş halısı ünlüdür. Karaman halılarında en belirgin motif lalelerle bezenmiştir.

Karaman Kisin Soguk Olur Mu11

Görülmeye değer tarihi ve turistik yerler arasında Derbe Höyüğü, Karadağ Binbirkilise, Manazan Mağaraları, Taşkale Tahıl Ambarları, Gökçeseki Kaya Mezarları, Çeşmeli Kilise, Karaman Kalesi, Tol Medrese, Aktekke (Mader-i Mevlana) Camii, Yunus Emre Camii, İmaret Camii, Dereköy Fisandon Kilise Camii, Taşkale Taş Mescit ve Yunus Emre Türbesi bulunmaktadır.Karaman Kışın Soğuk Olur mu?

Karaman Kisin Soguk Olur Mu11

Karaman Kışın Soğuk Olur mu?

Hatice Sarıibrahim Aşure ve Gözleme Etkinliğine Katıldı Hatice Sarıibrahim Aşure ve Gözleme Etkinliğine Katıldı

Karaman'da, tipik karasal iklimin etkisi görülür, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Karaman’daki bu iklim tipi kış aylarında yer yer hayatı olumsuz etkilemektedir.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL