Motokuryeden Tepki: “Neye göre, kime göre yazdıkları belli değil” Motokuryeden Tepki: “Neye göre, kime göre yazdıkları belli değil”

Karabük şehrinin gündeme düşmesinin ardından sosyal medyada kullanıcılar arama motorlarında Karabük'te Zeytin Yetişir Mi? sorusunu araştırıyor. Birçok sebze ve meyvenin yetiştiği Karabük'te Zeytin Yetişir Mi? sorusunun cevabı haberimizde. İşte detaylar...

KARABÜK

Karabük merkez olmasına rağmen, Safranbolu ilçesi tarihsel evleriyle tanınmaktadır ve bu sebeple adını daha çok duyurmuştur. Ayrıca Türkiye'nin ilk demir çelik fabrikasının bulunduğu Karabük merkezinde, bu fabrika sayesinde geniş bir iş sahası oluşturularak Karabük'ün gelişimi sağlanmıştır. Kurulan demir çelik fabrikası ve yan sanayilerle birlikte Karabük hızla gelişmiş ve büyük bir kalkınma örneği sergilemiştir. İl genelinde tekstil sanayi, özellikle hazır giyim sektöründe önemli bir yere sahiptir.

Karabük, adını üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. "Kara" ve "Bük" sözcükleri, kara çalılık yer anlamında olup, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır. Bu topraklarda yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük cemaati adını bu biçimde almışlardır. Türkiye'de 14 yer ve mevki adının bugün Karabük şeklinde geçmesi, cemaatlerin bu topraklardan diğer yerlere göç ettiği görüşünü kuvvetlendirmektedir.

Karabük adı, Karabörk adlı Türk taifesinden almıştır. Bu ad zamanla değişikliğe uğrayarak Karabük şeklini almıştır.

Karabük'te Zeytin Yetişir Mi?

Zonguldak’tan Karabük’e kadar Filyos nehri boyunca tüm arazilerde Sofralık Zeytin yetişebilmektedir. Bölge zeytin ağacının yetişmesi için gerekli olan iklim şartlarını taşımaktadır.

Kaynak: R. Rüzgar Yel