Haluk Levent kanser tedavisi gören ablası için saçlarını kazıttıktan sonra sosyal medyada kullanıcıların gündemine düştü. AHBAP Derneği’nin kurucusu olarak bilinen Haluk Levent’in hayatı ve biyografisi araştırılırken Haluk Levent Aslen Nereli? Soruları soruluyor. Haluk Levent Aslen Nereli? İşte detaylar…

Haluk Levent, Gazze'ye destek için konser verecek

Haluk Levent Kimdir?

Haluk Levent, Türk rock müziğinin önde gelen isimlerinden biridir. 26 Kasım 1968'de Adana'nın Yüreğir ilçesinde doğmuştur. İlkokul eğitimini Sabancı İlköğretim Okulu'nda tamamlamış ve ardından Adana Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. Ailesi Nusayri kökenli olduğunu belirtmektedir. Haluk Levent, üniversite eğitimine başlamış ancak istikrarlı bir şekilde ilerleyememiştir. Bu süreçte ailesinin maddi sıkıntıları da önemli bir rol oynamıştır. Ticaretle uğraşmaya başlayarak Adana'dan ayrılan Levent, yolculukları ve deneyimleri üzerine şarkılar yazmıştır. İlk albümü olan "Yollarda", bu dönemdeki yaşantısından esinlenerek adını almıştır.

Dilan Polat'ın Kaç Tane Arabası Var? Dilan Polat'ın Kaç Tane Arabası Var?

Haluk Levent TIME dergisinin ödülünü reddetti, ABD'ye gitmeyecek | Euronews

1992 yılında İstanbul'a taşındı ve Ortaköy'deki çeşitli barlarda çalışmaya başladı. Bu dönemde Yıldıray Gürgen, Serdar Öztop ve Akın Eldes gibi kaliteli müzisyenlerle tanıştı ve birlikte çalışarak albümlerinin kalitesini artırdı. Albüm çalışmalarına 1990 yılında başlamış olmasına rağmen, 1993 Temmuz'unda "Yollarda" albümünü piyasaya sürdü. Bu albüm, Anadolu rock müziğinin ikinci yükseliş döneminin ilk eserlerinden biri olarak kabul edilir ve beklenmedik bir şekilde yaklaşık iki yüz binlik satış rakamına ulaşarak Türkiye müzik piyasasında yeni bir dönemin habercisi oldu.

Haluk Levent bayramda deprem bölgesinde konser verecek

İlk albümün ardından 1995 ekiminde Bir Gece Vakti bir milyona yaklaşan satış rakamı yakaladı. Yine 1996'nın hemen sonunda Arkadaş albümü piyasaya çıktı. Bu albümle sanatçı, Anadolu rock müziğin müzikal anlamda en başarılı örneklerinden birine imza atmıştır. Sanatçı Arkadaş albümü için "Bu albümle dünya standartlarını yakaladım" demektedir. 1997'nin Ağustos ayında cezaevine girdi. Yaklaşık on yıldır kurtulamadığı ticari bir dava yüzünden 9 ay cezaevinde kaldı. Cezaevindeyken uzun saçlarını kesip Akkuyu’ya, yapılması düşünülen Nükleer santral projesine karşı yapılan protesto gösterilerine katıldı. Cezaevine girmeden önce kayıtlarını kullanarak "Mektup" adlı bir albüm çıkardı. Albüm içeriği cezaevinde yazılmış mektuplardan oluşuyordu ve dışarıda büyük ilgi gördü. Cezaevindeyken boş durmayarak "Kedi Köprüsü" adlı ilk kitabını yazdı. İçeri gelen yüz binlerce mektuba rağmen, kendi iç dünyasında kalanları somutlaştırdı.

Haluk Levent Gazze için sahnede

Cezaevinden çıktıktan sonra yeni albümünü hazırlamak için çok az bir vakti vardı, çünkü askerlik görevini bekliyordu. 1998 Eylül'ünde "Yine Ayrılık" albümünü çıkardı ve askere gitti. Askerlik süresince Türkiye'nin daha önce hiç gitmediği yerlerinde konserler verdi, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da birçok konser gerçekleştirdi. 1999 depreminin ardından İzmit'te kurulan çadır kentlerde çadırların kurulmasına katkıda bulundu ve depremzedelere yardım konserleri düzenledi. Askerlikteki izin günlerinin çoğunu stüdyoda geçirerek 2000 yılının hemen başında "www.leyla.com" adlı albümü piyasaya sürdü. Dijitalleşen dünyada duyguların da dijitalleştiğini ifade eden "Kamyoncunun Türküsü" şarkısıyla Susurluk'a göndermelerde bulundu.

ÇANAKKALE OLAY - Haluk Levent ünlü sanatçılarla

Aynı zamanda çevre sorunlarına karşı duyarlılığıyla ön plana çıkan sanatçı, hemen hemen her albümünde çevre bilincini artırmaya yönelik şarkılara yer verdi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çevreye zarar verdiği iddia edilen projelere karşı davalara müdahil oldu ve açılan davaları destekledi. Mersin’in Kazanlı ilçesindeki Caretta Caretta Kaplumbağalarının soyunun tükenmemesi için protesto gösterilerine katıldı. Haluk Levent'in Ela adında bir kız çocuğu bulunmaktadır. Kısa sanat kariyerine on iki albüm, bin konser, iki kitap, yüzlerce ödül, yardım konserleri, iki tane rekor konser (on iki saatlik), ve onlarca çevre davası sığdırdı. 2010'un son aylarında "Hacivat Karagöz" adlı albümünü çıkardı. Sanal platformlarda izlenme rekorları kırdı, ancak kaset ve CD satışlarında bu başarıyı yakalayamadı. 2014 yılının Şubat ayında "Dostane" isimli albümünü piyasaya sürdü.

Haluk Levent ve sanatçı dostlarından Gazze'ye destek konseri | N-Life

Haluk Levent Aslen Nereli?

Haluk Levent aslen Adana Yüreğirlidir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel