Fay hattı kopması ya da kırılması, Türkiye'de yaşanan deprem facialarının ardından vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, “Fay Hatları Koparsa Ne Olur?”  “Fay Hattının Kopması Ne Anlama Gelir?” merak edilen bu soruların detayları haberimizde…

Fay, yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucunda oluşan gerilme ve sıkışmaların neden olduğu kırıklardır. Levhalar arasındaki sürtünme, fay hatlarında gerilim biriktirir ve zamanla bu birikimlerin serbest kalmasıyla depremler meydana gelir. Bu depremler genellikle ana şok ve artçı şoklar olarak adlandırılır.

Fay Hatti Koparsa Ne Olur3

Fay hatları genellikle tektonik etkinliklerin yoğun olduğu bölgelerde bulunur. Kırıkların boyutu ve özellikleri, etkiledikleri tektonik hareketlere bağlıdır. Fay hatları yatay, düşey veya eğimli olabilir ve kırılma sırasında blokların hareketiyle birlikte tavan ve taban blokları oluşur. Sürtünme sırasında cilalı yüzeyler, kırık aynası olarak adlandırılırken, blokların duvarlarından dökülen ince taneli malzemelere kırık kili denir. Bazı durumlarda, kırık düzlemine komşu katmanlar kıvrılarak veya bükülerek şekil değiştirebilir.

En Tehlikeli Fay Hatti Nerede Dunyanin En Tehlikeli Fay Hatti San Andreas Fay Hatti2

Türkiye’nin Gizli Lezzeti Obruk Peyniri: Gerçek Obruk Peyniri Nasıl Anlaşılır? Türkiye’nin Gizli Lezzeti Obruk Peyniri: Gerçek Obruk Peyniri Nasıl Anlaşılır?

Depremler, fay hatlarının hareket etmesiyle meydana gelir. Bu hareketler, yer kabuğunun en üst katmanındaki kırıkların serbest bırakılmasıyla gerçekleşir. Fay hattı, yüksek basınç altında bulunan kayaların kırılması sonucunda oluşur.

Fay Hatti Koparsa Ne Olur4

Fay Hattı Koparsa Ne Olur?

Fay hatlarında kopmalar ya da kırılmalar birbirini tetikleyerek meydana gelebilmektir. Fay hattı kırılması sonucu kırılmanın açığa çıkardığı enerjiyle birlikte şiddetli depremler meydana gelebilir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel