Ramazan ayının gelmesi ile birlikte, oruçta nasıl niyet edileceği, ne zaman sahur yapılıp ne zaman iftar yapılacağı gündem oldu. Oruç tutarken ise sosyal medyada kullanıcılar Ezan Okunurken Oruca Niyet Edilir Mi? sorusunu ise aratmaya başladı. Peki Ezan Okunurken Oruca Niyet Edilir Mi? işte detaylar...

Hurma fiyatları yüzde 15 arttı İhlas Haber Ajansı

Oruca niyet etmek orucun şartları arasında yer alırken, niyet etmek kalben veya dil ile oruç için en uygun ibadet olacaktır. Maksatsız oruç tutmak sadece aç kalmak, niyetsiz ve ibadetsiz oruç tutmak hiçbir sevabı ve faydası omayan bir ritüel sayılabilir.

Niyet Nasıl Edilir?

Oruca niyet için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet etmek yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Orucun farzı üçtür İhlas Haber Ajansı

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmelidir.

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? İhlas Haber Ajansı

Ezan Okunurken Oruca Niyet Edilir Mi?

Sürücüler Dikkat: 15 lira ödemeyene 13 bin lira ceza! Sürücüler Dikkat: 15 lira ödemeyene 13 bin lira ceza!

İmsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

Kaynak: R. Rüzgar Yel