Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye bakanı olmasının ardından Merkez Bankası başkanlığına kilit isimlerden birisi olan Hafize Gaye Erkan getirildi. ABD'de yaşamını sürdüren ve amerikada en genç finans profesörü unvanını kazanan Erkan, yurt dışından önemli bir kariyere sahip olduktan sonra ABD'de "Müthiş Türk Kızı" olarak anılmaya başlandı.

Merkez Bankası Başkanı: TL'ye geçiş zamanı geldi - 29.11.2023, Sputnik  Türkiye

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

1979 yılında İstanbul'da doğan ve İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan bu kişi, Boğaziçi Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra Princeton Üniversitesi'nde yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında doktora derecesi aldı. Harvard Business School ve Stanford Üniversitesi'nde de ileri düzeyde eğitimler aldı.

Kariyerine Goldman Sachs'ta başlayan bu kişi, 9 yıl boyunca ABD'deki büyük bankalar ve sigorta şirketlerine danışmanlık hizmeti verdi. Daha sonra First Republic Bank'ta çalışmaya başlayarak çeşitli görevlerde bulundu, en son eş icra kurulu başkanı olarak görev yaptı.

Ardından mücevher şirketi Tiffany & Co'da yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı ve 2022'de Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katıldı. Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon alanlarında uzmanlaşmış bir profesyonel olarak biliniyor.

En son olarak, 9 Haziran 2023'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Hafize Gaye Erkan son zamanlarda adından çokça söz ettirmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi