Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Karaman Valisi H. Engin Sarıibrahim’in eşi Hatice Sarıibrahim, okul yöneticileri, Anadolu Mektebi koordinatörleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Program, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt'un selamlama konuşması ile başladı. Anadolu Mektebi’nin 7 yıldır Karaman’da faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Abdurrahman Kurt, Anadolu Mektebi okumalarının öğrencilerin hayatına önemli bir katma değer sağladığını söyledi.

Maraton Sona Erdi Maraton Sona Erdi

Kurt, “Öncelikli panelist öğrencilerimizi yapacakları sunumlardan dolayı şimdiden tebrik ediyorum. Okunan eserin ya edebi bir üslup kazandırması ya da fikri bir birikim kazandırması gerekir. Bende okumaları altlarını çizerek ve notlar alarak yapmaktayım. Okumak hakikaten ciddi bir iştir. Bir filmi izleyeceksiniz en kalitelisini izleyin. Bir kitap mı okuyacaksınız en kalitelisini okuyun. Anadolu Mektebinin seçkisi Anadolu’ya mâl olmuş, millî manevi değerlerden ruhunu oluşturmuş, her kesimin sahiplendiği yazarlardır.” dedi.

İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt'un konuşmasının ardından panele geçildi. 15 Temmuz Şehit Muhammet Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Zeynep Çınar’ın başkanlığını yaptığı panelde;  Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Ali Efe Karataş “Tarık Buğra’nın Eserlerine Yolculuk”, Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Feyza Nur Ay “Tarık Buğra ve Türkçe”, Karaman Anadolu Lisesi öğrencisi Ekin Yıldırım “Tarık Buğra ve Hayatın Farklı Pencereleri” ve Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hüseyin Eren “Tarık Buğra’da Karakterler” konulu sunumlarını yaptı.

Sunumların ardından değerlendirme konuşmasını Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Öğretmeni Burcu Keskin, yaptı. Burcu Keskin, “Bu panelimizde de gençlerimiz Tarık Buğra’nın peşinden giderek, onun cümleleriyle insanı, hayatı ve toplumu bizlere tanıttı, bunu yaparken de kendi hüküm cümlelerini oluşturdu ve Tarık Buğra’yı bizlere anlattı.” diye konuştu.

“İlk panelistimiz Ali Efe’nin de belirttiği gibi yazarımız, yazdığı her eserinde, aklı ve yüreğiyle toplumsal meselelerden hiç kopmamış, geniş bir coğrafya ve tarih sayfaları içinde başarıyla dolaşmıştır.” diyen Keskin, “Ele aldığı her konuda milli ve manevi değerleri ön plana çıkarırken; inandığı doğruları koşullar ne olursa olsun, hayatının sonuna kadar savunmayı başarmıştır. İkinci panelistimiz Hüseyin Eren de yazarımızın eserlerindeki kahramanlarımızın özelliklerini bizlerle paylaştı. Üçüncü panelistimiz Ekin’in Tarık Buğra’nın eserlerinde hayatın farklı pencerelerine adlı yazısından anlayabiliyoruz. Ekin’in dile getirdiği gibi “eserlerdeki insanlara ve insanların hayatlarına ortak oldum, samimiyetlerini hissettim.” cümlesi yazarımızın ülkesine ve milletine bitmek tükenmek bilmeyen sevgisine bağlı olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Son panelistimiz Feyza Nur Ay da Tarık Buğra’nın dil anlayışından bahsetti. Tarık Buğra, dili toplumun bir tür bağlayıcısı, bütünleştiricisi olarak görür ve güzel bir Türkçesi vardır. Sizler de onun eserlerini okuyarak bu güzel Türkçeyi özümseyeceğinize ve kullanacağınıza hiç kuşkum yok.” ifadelerini kullandı.

Panelde sunumlarıyla yer alan öğrencilere Hanımefendi Hatice Sarıibrahim tarafından katılım belgeleri verilirken program, günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.

Kaynak: HATİCE KARACA