Amasya Hangi Bölgede?
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya, Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alıyor. Karadeniz iklime sahip olsa da Amasya ilinin yaz ayları kurak geçiyor. Kışları ise Amasya, Karadeniz iklimi kadar ılıman değil.   Amasya’nın nüfusu 2023 verilerine göre, 339.529 olarak kayıtlara geçmiştir. Amasya ilinin yüzölçümü ise, 1729 km² dir. 


Amasya’nın Kültürel Değerleri Nelerdir?
Birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapan Amasya ili, kültürel değerle bakımından oldukça zengindir. Amasya ilinde halen antik döneme ait kalıntılar bulunmaktadır. Şehzadeler şehri olarak da bilinen Amasya ilinde, 12. yüzyılda yapıldığı bilinen Sultan Mesud Türbesi bulunuyor. Tarihi Pontus Kaya Mezarları da kültürel değerler olarak karşımıza çıkıyor.  Amasya, Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olduğunu biliyoruz ve her kültürden insanları da haliyle bünyesinde barındırdı. Bu durum Amasya’nın mutfağına da yansımıştır. Amasya’nın en meşhur yemeklerini sizler için derledik.. Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, pirpirim, Dene hasudası, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav gibi yöresel yemekleriyle Amasya ili yerli ve yabancı turistlerin damaklarını şenlendiriyor. 

Türkiye’nin Gizli Lezzeti Obruk Peyniri: Gerçek Obruk Peyniri Nasıl Anlaşılır? Türkiye’nin Gizli Lezzeti Obruk Peyniri: Gerçek Obruk Peyniri Nasıl Anlaşılır?

Amasya Hangi Turk Boyu1
Amasya Hangi Türk Boyu?
Türkiye’de doğan hemen hemen herkes de hangi Türk boyundan geldiğini merak eder. Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel mirasının bir parçası olan Amasya ilinin hangi boydan geldiği merak konusu oldu. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya, Kayı (Balakayı) boyundan gelmektedir.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL