Bu yıl Ramazan ayı 11 Mart'ta başladı. Oruç ibadetini yerine getiremeyenlerin, 4 Kişilik bir Ailenin Fitresi Ne Kadar? sorusu hakkında kullanıcılar ödeyeceği fidye miktarı hakkında bilgi almak isteniyor. Peki, 2024 yılında Oruç Fitresi ne kadar? 30 gün oruç tutmayan ne kadar fidye verir? Bu soruların detayları haberimizde…

Oruç fidyesi, Kur'an-ı Kerim'de "Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksulun doyumu kadar bir fidye öderler." (el-Bakara, 2/184) şeklinde belirtilmiştir. İhtiyarlık veya tedavi umudu olmayan bir hastalık nedeniyle oruç tutamayan bir kimse, daha sonra bu oruçları kaza edemezse, her gün için bir fidye öder. Fidye, bir kişinin bir gün boyunca doyabilmesi için gereken yiyecek miktarı veya bunun mali karşılığıdır. Bu miktar, "fitre sadakası" ile aynıdır ve fidyenin asgari ölçüsünü ifade eder. İmkânı olanlar daha fazla verebilirler.

Trafik Kazasında Ölen Uzman Çavuş İçin Son Görev Trafik Kazasında Ölen Uzman Çavuş İçin Son Görev

4 Kisilik Bir Ailenin Fitresi Ne Kadar (3)

Oruç fidyesi, fitre sadakasıyla aynıdır ve Ramazan'ın başlangıcında, içinde veya sonunda ödenebilir. Fidyeler, topluca bir fakire veya ayrı ayrı fakirlere verilebilir. Fidye vermeye gücü yetmeyen kişiler Allah'tan bağışlanmayı dilerler.

Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ve tedavi umudu olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş olsalar bile tutamadıkları oruçları kaza ederler. Önceden verilen fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağış veya sadaka olarak kabul edilir.

Oruç fidyeleri, Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi, içinde veya sonunda da verilebilir. Geçmiş Ramazan'lardan oruç fidyesi borcu olanlar bu fidyeleri istedikleri bir zaman ödeyebilirler, bir sonraki Ramazan ayını beklemelerine gerek yoktur.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılı için fitre (kefaret) fiyatını 130 TL olarak belirlemiştir. Dolayısıyla, bir gün oruç tutmamanın kefareti olarak da 130 TL ödenmesi gerekmektedir. 30 gün boyunca oruç tutamayanlar için ise bu miktar toplamda 3.900 TL'ye denk gelir.

4 Kisilik Bir Ailenin Fitresi Ne Kadar (2)

 4 Kişilik bir Ailenin Fitresi Ne Kadar?

2024 yılı için fitre miktarı 130 TL olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl bu rakam 70 TL idi, yani bu yıl %85 oranında bir artış oldu. 2024 yılı için 4 kişilik bir aile için belirlenen en düşük fitre miktarı 520 TL oldu. Bu miktar, Ramazan ayının, oruç tutmanın ve bayrama ulaşmanın sevinciyle verilen şükür sadakası olarak hesaplanıyor ve en düşük tutar olarak belirleniyor. 4 kişilik bir ailede 30 gün boyunca oruç tutamayanlar için ise bu miktar toplamda aylık olarak 15.600 TL’ye denk gelmektedir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel