Bu yıl Ramazan ayı 11 Mart'ta başladı. Oruç ibadetini yerine getiremeyenlerin, 30 gün oruç tutmayanın ödeyeceği fidye miktarı hakkında bilgi almak isteniyor. Peki, 30 günlük oruç kefareti ne kadar 2024 yılında oruç fidyesi ne kadar? 30 gün oruç tutmayan ne kadar fidye verir? Bu soruların detayları haberimizde…

30 Gunluk Oruc Kefareti Ne Kadar 2024 30 Gun Oruc Tutamayan Ne Kadar Fitre Verir (1)

Oruç fidyesi, Kur'an-ı Kerim'de "Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksulun doyumu kadar bir fidye öderler." (el-Bakara, 2/184) şeklinde buyrulur. İhtiyarlık veya tedavi umudu olmayan bir hastalık nedeniyle oruç tutamayan bir kimse, daha sonra bu oruçları kaza edemezse, her gün için bir fidye öder. Fidye, bir kişinin bir gün boyunca doyabilmesi için gereken yiyecek miktarı veya bunun mali karşılığıdır. Bu miktar, "sadaka-i fıtır" ile aynıdır ve fidyenin asgari ölçüsünü ifade eder. İmkânı olanlar daha fazla verebilirler.

30 Gunluk Oruc Kefareti Ne Kadar 2024 30 Gun Oruc Tutamayan Ne Kadar Fitre Verir (2)

Oruç fidyesi, fıtır sadakası ile aynıdır ve Ramazan'ın başlangıcında, içinde veya sonunda ödenebilir. Fidyeler, topluca bir fakire veya ayrı ayrı fakirlere verilebilir. Fidye vermeye gücü yetmeyen kişiler Allah'tan bağışlanmayı dilerler.

Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ve tedavi umudu olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş olsalar bile tutamadıkları oruçları kaza ederler. Önceden verilen fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nâfile bağış veya sadaka olarak kabul edilir.

Oruç fidyeleri, Ramazan'ın başlangıcında verilebileceği gibi, içinde veya sonunda da verilebilir. Geçmiş Ramazan'lardan oruç fidyesi borcu olanlar bu fidyeleri istedikleri bir zaman ödeyebilirler, bir sonraki Ramazan ayını beklemelerine gerek yoktur.

30 Gunluk Oruc Kefareti Ne Kadar 2024 30 Gun Oruc Tutamayan Ne Kadar Fitre Verir (4)

30 Günlük Oruç Kefareti Ne Kadar 2024?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılı fitre(kefaret) fiyatını 130 TL olarak belirledi. Dolayısıyla, bir gün oruç tutmamanın kefareti olarak da 130 TL ödenmesi gerekmektedir.

30 Gün Oruç Tutamayan Ne Kadar Fitre Verir?

Emekli maaş farkları ne zaman yatacak? 2024 fark ödemeleri nasıl sorgulanır? Emekli maaş farkları ne zaman yatacak? 2024 fark ödemeleri nasıl sorgulanır?

Diyanet İşleri Başkanlığının 2024 yılında belirlemiş olduğu günlük fitre miktarı 130 TL oldu. 30 gün boyunca oruç tutamayanlar için ise bu miktar 3.900 TL'dir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel