Karaman'da ayçiçeği üretiminin artışıyla birlikte, ürünün satılacağı yerlerde de bazı sıkıntılar yaşandığını belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuşmasında yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilmesi adına çiftçileri koruyacak bir dizi önlemlerin alınması gerektiğini vurgusu yaptı. Başkan Bayram’ın açıklamasında öne çıkan satır başları şu şekilde;

“Bölgemiz son yıllarda yağlık ayçiçeği ekiminde söz sahibi illerden biri oldu. Bu yıl Kazımkarabekir, Karaman merkez ve kıraç arazilerimizde yaklaşık 100 bin dekar alanda ayçiçeğimiz var. Bahar yağışlarımızın iyi olması nedeniyle kıraçlardan bile iyi verim alacağımız bir sezon geçiriyoruz. Ancak her konuda olduğu gibi hasatta yine endişeli bir bekleyiş var hepimizde. Ben bundan bir ay önce geçen yıl yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiğim için geçen yıl Karaman üreticisinin üretmiş olduğu ayçiçeğini Karaman'da satamadığını biliyorum. Ayçiçeği üreticileri mahsullerini nereye götürdü? Hotamış'a götürdü, İslik’e götürdü, Çumra'ya götürdü. Oralardaki alım noktalarına vermek zorunda kaldı.”

“Burası Karaman ve 70 plakası olan bir il. Yüz bin dekar alanda ayçiçeği üreten Karaman çiftçisi üretiyor ama satmakla ilgili endişe yaşıyor. Fiyatlarla ilgili iki yıl öncesine baktığımız zaman çok da iyi bir fiyatı yok, ama fiyattan geçtik sadece üretim için üreticimiz ürettiği ürünü Karaman'da gidip bir yere satabilsin istiyoruz. Üreticilerimiz 70-80 milyon TL, 70-80 kilometre, Ayrancı’nın değişik köylerine baktığımız vakit 120 kilometre, uzak yerlere ürününü satmaya gitmesin.” dedi.

“Sonuç Alamadık”

Ayçiçeği satışı ile ilgili sorunları yetkili mercilere ilettiğini söyleyen Mehmet Bayram geri dönüş alamadığını dile getirdi. Bayram “Biz yağlı ayçiçeğinin Karaman’da alım yapılmasını istiyoruz. Bununla ilgili de Tarım Kredi Genel Müdürü’müze ve Mardin’e atanan valimiz Tuncay Akkoyun’a, milletvekillerimiz Osman Sağlam ve Selman Oğuzhan Eser’e söyledik. Yalnız bir aya yakın bir süreç oldu ve halen bir sonuç alamadık. Bunun ivedi bir şekilde çözülme kavuşması böylece çiftçimizin bu mağduriyetinin giderilmesi lazım.”

Editör: Nejla KOÇ