Yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte açık alanlarda, toprak alanlarda, güneşin gördüğü her yerde insanlar örümceklerin ve tarantulaların yaşayıp yaşamadığına dair sosyal medyada araştırmalar yapıyor. Biz de sizler için bugün Türkiye’de tarantula yaşar mı? Sorusunu derledik ve cevabını haberimize sizin için yazdık. Peki Türkiye’de tarantula yaşar mı? İşte detaylar…

"Manazan Güzeli" Kızın Hikayesi: 14 Asırlık Ceset Nasıl Bozulmadan Günümüze Ulaştı? "Manazan Güzeli" Kızın Hikayesi: 14 Asırlık Ceset Nasıl Bozulmadan Günümüze Ulaştı?

Tarantula Nedir?

Tarantula, tarantulagiller yaklaşık 1000 türü olan olan çeşitli büyüklüklerde, çeşitli tüm sıklıklarında, Örümceklere verilen genel ismin ta kendisidir. Evlerde evcil olarak beslenebilen tarantulaların bile kaşındırıcı tüyleri deri tahriş etmekte ve gözlere zarar verebilmektedir. Theraphosidae ailesi ise tarantulaları ifade eden bir kelimedir.

Dokuz türü olan Tarantula ailesi sekiz bacak iki kol ve iki dişten oluşmaktadır. Tarantula ailesi genellikle nemli ve gölgelik alanlarda, ağaç kovuklarında, taşların altlarında yuva yaparlar. Tarantulalar zehirlidirler fakat zehirleri normal bir insana büyük zarar verebilecek kadar değildir. Isırılan yerde 2-3 saat süreli kaşınma ve hafif kabarcıklar oluşabilir.

Türkiye’de tarantula ismiyle bildiğimiz ve dünya genelinde yaygın olan örümcek cinsi yaşamaz. Türkiye’nin güneydoğu bölgelerinde 4 tür kayıtlıdır. Kaya aralarında, çatlaklarda, toprağın içerisinde, tünellerin içerisinde kendilerini boşluklar oluşturup yaşarlar. Tüm tarantula cinsleri zehirlidir fakat ölümcül değildir. İnsanlar için tehdit olur mu sorusuna cevabımız ise insanlar için tehdit oluşturmazlar, rahatsız edilmedikçe saldırma girişiminde bulunmazlar.

 Tarantula cinsi örümceklerin dişi olanları yüzey üzerinde yaşamazlar. Sadece erişkin erkek erkek örümcekler yüzey üzerinde ve dışarıda yaşarlar. Böcek ve kemirgen cinsi hayvanlarla beslenen tarantulalar av noktasında da sadece erkeklerini kullanırlar. Bir tarantula peşinize takıldığı zaman da korkmanıza hiç gerek yok. Çünkü tarantulaların takip ettiği insanları kendisi değil gölgeleridir.

Kaynak: R. Rüzgar Yel