TAĞŞİŞ NEDİR?

Tağşiş, değerli madenlerin, gıda maddelerinin ve gıda ile teması bulunan maddelerin daha değersiz maddelerle karıştırılarak değerinin düşürülmesidir.

TAĞŞİŞ NE DEMEK?

Üretimde izin verilen mevzuata aykırı olarak gıda maddelerine ve malzemelerine, ek olarak karıştırılan maddelerdir.

PEKİ, HANGİ SEKTÖRÜN TERİMİDİR?

Günümüzde, birçok sektörde terim olarak kullanılsa da en çok karşımıza altın ve gıda sektöründe çıkar.

TDK ANLAMINDA İSE,

TDK da şöyle açıklanır, "Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma." anlamına gelmektedir.

Tağşişle ilgili en merak edilen sorulardan biride tabi ki en değerli maddelerden biri olan altının içerisine değersiz madde karıştırılması oluyor, tağşiş burada da karşımıza çıkıyor.

PEKİ, ALTINDA TAĞŞİŞ İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?

Altın oranı olarak isimlendirilen ayar kelimesi altının değerini ifade etmektedir. Bu ayar değeri yükseldikçe altının değer oranı da yükselir. Örneğin; Altının içerisine karıştırılan bakır maddesi hem rengini hem de değerini değiştirecektir saflığını bozar. Tağşiş burada değerin düşmesini de ifade etmektedir.

ZEYTİNYAĞINDA TAĞŞİŞ HİLESİ

Maalesef günümüzde taklit ve tağşiş ürünleriyle karşılaşmaktayız. bunlardan en sık görülense zeytinyağları oluyor. Saf zeytinyağına karıştırılan, rafine yağlar, Ayçiçek yağı, soya yağı vb. diğer yağlarla karıştırılması sonucu değerini kaybederek maliyeti düşürülerek, tüketiciyi aldatmaya yönelik tağşiş hilesi kullanılmaktadır.

Peki zeytin yağında ki tağşişi fark edebilir miyiz?

Ne yazık ki fark etmek oldukça zordur. Farkı görebilmek için laboratuvar ortamına ihtiyaç vardır. Sağlık bakanlığı onaylı ürünleri tercih etmekte bu soruna bir çözüm olabilir.

Kaynak: Eda Şahintürk