Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, gençlerin meslek seçimlerinde toplumsal etkenlerin rolünü değerlendirdi.

Tut, meslek seçimlerinin artık özgür bir tercih olmaktan çıkıp dijital bir baskı haline geldiğine dikkat çekti. "Sosyal medya baskısı, adayların meslek seçimleri üzerinde bilinçli veya bilinçsizce büyük bir etkiye sahip olabiliyor." diyen Tut, ayrıca trend olan mesleklerin sorgulanmadan doğrudan adayların hedefi haline geldiğini vurguladı. Özellikle aileler, eğitim sistemi ve sosyal çevre gibi faktörlerin adayların tercihlerini şekillendirmede önemli bir rol oynadığını belirtti.

Karaman Sağlık Alanında Çağ Atlıyor Karaman Sağlık Alanında Çağ Atlıyor

Toplumsal beklentilerin, bireysel tercihlerin önüne geçtiğine işaret eden Tut, bu durumun gençlerin gerçek yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun meslekleri seçmelerini engellediğini dile getirdi. "Herkesin her şey olma ve aynı zamanda hiçbir şey olma" durumunun sıklıkla yaşandığı bir dönemde olduğumuzu söyleyen Tut, bu durumun gençler arasında memnuniyetsizlik ve belirsizlik yarattığını ifade etti.

Eğitim Uzmanı Tut ayrıca, meslek seçimlerindeki hızlı trend değişimine dikkat çekti. Trend olan bir meslek seçilirken bile, mezun olunmadan trendlerin değişebildiğini ve bu durumun adayları kendi alanlarının dışına itmekte ve alan dışı istihdama yönlendirebileceğini belirtti.

Son olarak, Tut, ekonomik kalkınmanın toplumun her kesimine eşit bir şekilde yayılması gerektiğini vurgulayarak, üniversitelerde sunulan eğitimin toplumsal ihtiyaçlara uygun niteliklerde arttırılmasının önemine değindi. Bu şekilde, mesleki itibarların yeniden kazanılabileceğini ve gençlerin gerçek yeteneklerine uygun meslekleri seçmelerinin teşvik edilebileceğini ifade etti.

Kaynak: İGF