İnternet üzerinde birçok kişi, son yaşanan maden faciasıyla ilgili olarak siyanürün etkileri ve zararları hakkında  ve alınabilecek önlemler hakkında araştırmalar yapıyor. Kullanıcılar arama motorlarında Siyanür Nedir ? Siyanür Neyden Elde Ediliyor? sorunun detaylarını araştırıyor. Peki siyanür nedir ? siyanür neyden elde ediliyor? sorunun detayları haberimizde...

Kimyasal açıdan siyanür, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklere verilen isimdir. Siyanür, organik ve inorganik şekillerde bulunabilir. Endüstriyel anlamda üretilip kullanılan siyanür de oldukça aktiftir. Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyen metal tuzlarından meydana gelir. Siyanür ve türevleri, zehir maddeleri arasında yer alır.

Siyanürün doğal olarak üretildiği bitkiler ve hayvanlar vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi birçok bitki siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretir.

Sodyum hidroksit, endüstride kullanılan temel bir bileşiktir. Diğer adı kostik olan sodyum hidroksit, nem çekici özelliği olan beyaz renkli bir maddedir. Suda kolaylıkla çözünür ve yumuşak, kaygan bir yapıya sahiptir. Sodyum hidroksit, çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılır, özellikle kimyasal endüstride, deterjan ve boya üretiminde sıklıkla kullanılır. Ayrıca kâğıt yapımında, sabun üretiminde, petrol sanayisinde ve alüminyum üretiminde de kullanımı vardır.

Sodyum sülfür, nem tutucu özelliğe sahip sarı renkli bir kimyasal maddedir. Su içinde kolayca çözünebilir ve güçlü bir indirgen özelliğe sahiptir. Seramik, metal, deri ve kimya endüstrisinde kullanılır.

Hidrojen peroksit, sanayide geniş bir kullanım alanına sahiptir. Mikrop öldürücü olarak kullanılan %3'lük çözeltisi oksijenli su olarak bilinir. Saçları sarartmakta kullanılan çözeltisi, tekstil sanayisinde pamuklu kumaşları beyazlatmak için kullanılır. Arıtmalarda koku giderici olarak da kullanılır.

Boraks, kaynak esnasında parçanın oksitlenmesini önlemek ve kaynak malzemesinin kolay dağılmasını sağlamak amacıyla kullanılan bir kimyasal temizleme malzemesidir. Kuyumculukta da kullanılan boraks, sulu eriyik olarak veya boraks taşı olarak kullanılabilir.

Siyanur Neyden Elde Ediliyor1

Türkiye’de Kobra Yılanı Var mı? Türkiye’de Kobra Yılanı Var mı?

Siyanür Neyden Elde Ediliyor?

Siyanür, genel olarak hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının toplu adı olarak bilinir. Bu tuzlar arasında en önemlileri sodyum siyanür ve potasyum siyanürdür. Endüstride, ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden amonyak (NH3) ve karbon monoksit (CO) gazlarının karışımıyla elde edilirler.