Karayolları Trafik Kanunu’nun 72. maddesi kapsamında, çevreyi rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik dinlenmesi, abartı egzoz kullanımı ve mevzuata aykırı ses sistemleri uzun süredir yasaklar arasında yer alıyordu.
Son yapılan düzenleme iddialarına göre ise bu kurallara ilişkin cezalar yeniden güncellendi ve denetimlerin kapsamı genişletildi. Buna göre:
- Araç içinde çevreyi rahatsız edecek düzeyde yüksek sesle müzik dinlenmesi durumunda yaklaşık 3.000 TL idari para cezası uygulanabileceği,
- Araca sonradan takılan, standart dışı veya görüşü etkileyen ses ve multimedya sistemlerinde ise cezanın 21.000 TL’ye kadar çıkabildiği,
- Bu tür uygunsuz donanımlarda araçların 30 güne kadar trafikten men edilebildiği ifade ediliyor.
Denetimlerde yalnızca trafik ekiplerinin tutanaklarının değil, aynı zamanda EDS sistemleri ve desibel ölçüm cihazlarının da delil olarak değerlendirilebildiği belirtiliyor. Standart dışı donanımların araçta bulunmasının dahi cezai işlem sebebi sayılabildiği yönünde yorumlar da kamuoyunda yer alıyor.
Geçiş süreci iddiası ve erteleme tartışması
Kamuoyuna yansıyan bazı bilgilere göre, araçlarda sonradan takılan multimedya ve ses sistemlerine yönelik uygulamalarda geçici bir geçiş süreci gündeme geldi. İddialara göre bu süreçte 1 Nisan 2026’ya kadar denetimlerde ceza yerine uyarı yapılması planlanıyor. Ancak bu konuda resmî ve net bir uygulama açıklaması bekleniyor.
Ayrıca 27 Şubat 2026’dan itibaren kesildiği belirtilen bazı cezaların iptali ya da yeniden değerlendirilmesi yönünde çalışmalar yapıldığı da iddialar arasında yer alıyor.
Hangi sistemler kapsama giriyor?
Tartışmaların odağındaki düzenlemeye göre:
- Fabrika çıkışlı (OEM) ses ve multimedya sistemleri genellikle kapsam dışında tutuluyor,
- Sonradan eklenen, büyük ekranlı veya yüksek güçlü ses sistemleri ise denetime konu olabiliyor,
- Sürücünün görüşünü engelleyen veya dikkat dağıtan cihazlar özellikle riskli grup olarak değerlendiriliyor.
Son durum
Şu an için en kritik nokta, uygulamanın kesinleşip kesinleşmediği ve erteleme iddialarının resmî olarak doğrulanıp doğrulanmayacağı. Konuya ilişkin net açıklamanın ilgili kurumlar tarafından yapılması bekleniyor.
Vatandaşların, araçlarındaki ses ve görüntü sistemlerini mevzuata uygun hale getirmeleri ve resmî duyuruları takip etmeleri öneriliyor.




