Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı Haldun Pekdemir, Karaman’da gazetecilerle bir araya gelerek gençlerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlara, partisinin kalkınma hedeflerine ve olası seçim ittifaklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Pekdemir, “Bugün ülkemizde gençlerimiz sadece işsiz değil, aynı zamanda yorgun, kaygılı ve yalnız” dedi.
Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı Haldun Pekdemir, Karaman’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gençlerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Pekdemir, ekonomik sıkıntılar, gelecek kaygısı, sosyal yaşam ve siyasi gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Her 10 gençten 3’ü sürekli kaygı yaşıyor”
Türkiye’de gençlerin önemli bir bölümünün gelecek kaygısı yaşadığını belirten Pekdemir, gençlerin yalnızca ekonomik değil, psikolojik ve sosyal açıdan da ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Gençlerin umut ve mutluluk düzeylerine ilişkin araştırmalara değinen Pekdemir, “Bugün gençlerin umut ve mutluluk durumlarına ilişkin araştırmalara baktığımızda, gençlerin yarısının mutlu olmadığını görüyoruz. Yine her 10 gençten 3’ü sürekli kaygı yaşadığını ifade ediyor. Ancak burada daha çarpıcı bulduğum bir veri var. Bugün Türkiye’de her 5 gençten biri antidepresan kullanıyor. Gençlerimiz sadece işsiz değil, aynı zamanda yorgun, kaygılı ve yalnız” diye konuştu.
Gençlerin sosyal etkinliklere katılım konusunda da sıkıntılar yaşadığını dile getiren Pekdemir, “Gençlerin sosyalleşme imkânları neredeyse yok denecek kadar az. Bu durum Karaman’da da böyle, Türkiye’nin diğer şehirlerinde de. Gençlerin yarısından fazlası konser ve tiyatro gibi etkinliklere hiç katılmamış. Katılanlar ise genellikle belediyelerin veya kamu kurumlarının düzenlediği etkinliklere katılabiliyor. Bütün bu tabloya rağmen gençleri hâlâ umursamaz olmakla suçluyoruz” ifadelerini kullandı.

“2,5 milyon gence istihdam sağlamayı hedefliyoruz”
Saadet Partisi’nin Türkiye’nin ekonomik sorunlarına yönelik hazırladığı kalkınma planına da değinen Pekdemir, üretim, sanayi ve istihdam odaklı bir ekonomik model üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Partilerinin genç ve dinamik bir kadroya sahip olduğunu belirten Pekdemir, “Türkiye’nin meselelerini bilen, ülkenin geleceğine dair sorumluluk taşıyan genç bir genel başkanımız ve dinamik bir kadromuz var. Geçmişten gelen tecrübelerimizin yanında bugün de hazır yol haritalarımız bulunuyor. Bunlardan biri Türkiye Kalkınma Planımız” dedi.
Hazırladıkları kalkınma planının Türkiye genelindeki yatırımları kapsadığını anlatan Pekdemir, şunları kaydetti:
“Türkiye Kalkınma Planı ile ülkemizin üretimini, sanayisini ve ekonomisini nasıl yeniden ele alacağımızı ortaya koyuyoruz. Planımızda bütün projelerimiz ayrıntılarıyla yer alıyor. Türkiye’nin dört bir yanında, Saadet Partisi iktidarında hangi yatırımın nerede yapılacağı belirlenmiş durumda. Karaman’dan Edirne’ye, Kars’a kadar hangi bölgede hangi yatırımların gerçekleştirileceğini hazırladığımız haritalarla ortaya koyduk. Bu plan kapsamında 2,5 milyon gencimize istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca gayrisafi millî hasılada 528 milyar dolarlık artış öngörüyoruz. Bu rakam rastgele belirlenmiş bir rakam değil, hesaplamalar sonucunda ortaya çıkarılmış bir hedeftir. Saadet Partisi iktidara geldiğinde bu kalkınma planını uygulayacak.”
“İttifakımız seçim barajını geçmek için olmayacak”
Olası seçim ittifaklarına ilişkin soruları da yanıtlayan Pekdemir, Saadet Partisi’nin yalnızca seçim barajını geçmek veya Hazine yardımı almak amacıyla bir ittifak içerisinde yer almak istemediğini belirtti.
Kurulacak ittifakın iktidar hedefi taşıması gerektiğini vurgulayan Pekdemir, “Bizim ittifakımız yalnızca seçim barajını geçmek veya yüzde 3 oy oranına ulaşarak Hazine yardımı almak için yapılan bir ittifak olmayacak. Gerçekten iktidara ortak olacak, ülke yönetiminde söz sahibi olacak bir ittifak hedefliyoruz. Bu, önce ittifak kurup ardından başka bir partinin yanında yer almak anlamına gelmiyor. Türkiye’de iktidar olabilecek güçlü bir birliktelik oluşturmak istiyoruz. Genel Başkanımız da bu ittifakı genişletmenin yollarını arıyor” şeklinde konuştu.
“DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisi ile ittifak mümkün”
Mecliste DEVA Partisi ile sürdürdükleri birlikteliğe dikkat çeken Pekdemir, gelecekte kurulabilecek ittifaklar konusunda çeşitli siyasi partilerle görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
Pekdemir, “Şu anda Mecliste DEVA Partisi ile bir birlikteliğimiz bulunuyor. Ancak bu birlikteliğin seçim ittifakına dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Daha önce Gelecek Partisi ile de görüşmelerimiz oldu. Siyasi şartlar değişebiliyor. DEVA Partisi, uyum içerisinde çalıştığımız ve ittifak yapabileceğimiz en muhtemel partilerden biri” dedi.
Yeniden Refah Partisi ile de temasların sürdüğünü kaydeden Pekdemir, “Yeniden Refah Partisi de genel başkanlarımız düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdiğimiz ve ittifak yapabileceğimiz partiler arasında yer alıyor. Biz bu birlikteliği doğru şartlarda ve doğru zeminde geliştirmek istiyoruz. Anahtar Parti ve diğer siyasi partiler de bu oluşumda yer alabilir” ifadelerini kullandı.
“AK Parti, CHP ve Yeni Parti ile ittifak düşünmüyoruz”
Geçmişte kurulan altılı masa ittifakına da değinen Pekdemir, benzer bir siyasi oluşumun ortaya çıkmasını istemediklerini belirtti.
İttifak görüşmelerinde geçmişte yaşanan tecrübelerden ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Pekdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu süreci altılı masaya benzetmeden yürütmek istiyoruz. Orada maalesef olumsuz bir tecrübe yaşandı. Bugün AK Parti, CHP ve Yeni Parti ile muhtemel bir ittifak düşünmüyoruz. Daha önce denenmiş siyasi birlikteliklerin yeniden aynı şekilde denenmesini doğru bulmuyoruz. Ancak diğer siyasi partilerle Türkiye’nin sorunlarının çözümü için ortak hareket edebiliriz. Ülkemizin içinde bulunduğu problemlerin acilen çözülmesi, karanlıktan aydınlığa çıkılması için güçlü bir ittifak anlayışımız var.”






