Refah Sınır Kapısı Neresidir?  Refah Sınır Kapısı Ne Demektir? Refah Sınır Kapısın da Neler Yaşanıyor? Detaylar haberimizde…
Refah Sınır Kapısı Neresidir?
Refah Sınır Kapısı, Gazze Şeridi’nin ana güzergâhlarından Selahaddin Caddesi’nin Güney ucunda yer almaktadır. 1948 yılında Arap- İsrail Savaşı ile birlikte Filistin’de kalan Arap bölgeleri, komşu Araplar tarafından bir dönem bu kişiler tarafından kontrol altına alınmıştır.

Refah Sinir Kapisi Neresidir1
Refah Sınır Kapısı Ne Demektir?
Mısır idaresinde bulunan sınır kapısı 1967 Altı Gün Savaşı adı altında çıkan savaş sonrası İsrail yalnız Gazze’yi değil Sina Yarımadası dahil Mısır topraklarını ele geçirmişti. 1978’de Mısır ile İsrail arasında bir antlaşma gerçekleşti. Daha sonrasında 1979’da ise Mısır ve İsrail arasında Barış antlaşması adı altında bir antlaşma gerçekleşerek Gazze hariç tüm topraklar Mısır’a verildi. Mısır ile Gazze arasında tampon bölge olarak bırakılan ve Gazze- Mısır sınır hattı olarak düzenlenen bu sınır kapısı 1982’de işlemeye başladı.  11 Eylül 2005 tarihine kadar İsrail tarafından yönetilen Refah Sınır Kapısı İsrail’in geri çekilmesiyle beraber Avrupa Birliği tarafından gönderilen denetmenler tarafından yapılan incelemeler sonrası Nisan 2006’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başkanlık kuvvetleri tarafından kontrol altına alındı. Sınırın diğer tarafında ise Mısır ile İsrail arasında ki  anlaşmadan dolayı  750 sınır güvenliği denetimi gerçekleşmektedir.

Konuk: “Motorin Ve Gübre Projelerimizle Yüzler Gülecek” Konuk: “Motorin Ve Gübre Projelerimizle Yüzler Gülecek”

Refah Sinir Kapisi Neresidir3
Refah Sınır Kapısında Neler Yaşanıyor?
İsrail tarafından abluka altına alınan Gazze şeridi Mısır’a açılan Refah sınır kapısı çevresini hedefine alarak sınır kapısının açılmasını engelledi. Mısır’da sınır kapısını kapatırken Gazze’de masumların katledildiği ve bu çerçeve de Müslümanlığa yapılan bu saldırının biran önce son bulması için gerekli adımların atılması hususunda tüm dünya da yaşayan Müslümanlar gerek sosyal medya da gerek ulusal kanallarda serzenişlerde bulunurken konuyla ilgili biran önce çözüm üretilmesi gerektiğini daha fazla canın yok olmasını istemediklerini dile getiriyorlar.

Kaynak: Hatice Karaca