Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Artan gübre maliyetlerini dikkate alarak verimli topraklarımızda kaliteli tarımsal ürünlerin elde edilebilmesi için ekim yapılan bahçe ve bitkisel üretim yaptığınız toprakları analiz yaptırmanız verim ve ekonomik açıdan menfaatinize olacaktır.

Değerli çiftçilerimiz, Ziraat Odamızda bulunan laboratuvarda yapılan toprak tahlilleri, özelliklerine bağlı olarak farklı miktarlarda bitki besin elementi bulunmakta olup, bitki besin maddesi miktarlarının ve yıl içerisinde bitkiyle topraktan alınan besin elementi miktarlarının belirlenmesidir.

Toprak analizi sayesinde aynı zamanda üretici de gereksiz gübrelemeden kaçınmış oluyor ve ekonomik anlamda kârlı bir üretimin kapılarının açılması mümkün oluyor. Toprakta az bulunan besin elementleri de belirlendiğinden bitkiye doğru zamanda ve doğru şekilde yapılan gübreleme ile bu eksiklik gideriliyor. Yetiştirilen ürünlerin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verilebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır.

Doğru ve yeteri kadar bir gübrelemenin ilk adımı ise, tarla ve bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp laboratuvarlarda analizlerinin yaptırılmasıdır.

Toprak numunesinin alınmasında hiçbir zorluk bulunmamaktadır. Analiz yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası vardır.

Sonuç olarak özetle verimli bir ürün elde etmek ve artan gübre maliyetlerini dikkate alarak topraklarımızda kaliteli tarımsal ürünlerin elde edilebilmesi için ekim yapılan bahçe ve bitkisel üretim yaptığınız toprakları analiz yaptırmanız verim ve ekonomik açıdan menfaatinize olacaktır. Odamız bünyesinde bulunan Toprak Analiz Laboratuvarımızla irtibata geçerek analiz yaptırarak toprağınıza ve ürününüze uygun bir gübreleme programı alabilirsiniz. Gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden çiftçimiz zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı ürünlerde gelişim bozuklukları oluşabilir.

Çiftçilerimiz, dengeli ve bilinçli bir gübreleme yaparak arazisini en iyi şekilde değerlendirerek, gerek kendi gerekse ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlamış olurlar.” ifadelerine yer verdi.

“Buğdayın Maliyeti Geçen Yıla Göre Yüzde 62 Arttı” “Buğdayın Maliyeti Geçen Yıla Göre Yüzde 62 Arttı”